*Nettavisen* Nyheter.

Ekstremværet slår alle rekorder

Foto: EPA/Scanpix

Varme, voldsomt regn og usedvanlige orkaner. Været i år slår alle tidligere rekorder.

08.08.07 10:11

Januar og april i 2007 har vært de varmeste i verden siden 1880.

Ekstremvær blir vanlig
Dette opplyser WMO, Den internationale Meteorologiske Organisasjon. I januar lå temperaturen 1,89 grader over gjennomsnittet og i april endte gjennomsnittstemperaturen 1,37 grader høyere enn normalt.

Tallene bekrefter advarslene som kommer fra WMO's og FN's felles klimapanel. Panelet forutser at ekstreme værforhold vil bli helt alminnelig i fremtiden.

Voldsomme mengder nedbør
WMOs gjennomgang av de unormale værsituasjoner inkluderer for eksempel den voldsomme mengden nedbør som har kommet de siste månedene i India, Pakistan og Bangladesh. Her er det flere steder konstatert over 350 mm regn i løpet av et døgn.

Dette har igjen utløst omfattende oversvømmelser som har jaget mer en ti millioner mennesker på flukt fra vannmassene.

I England og Wales har også regnet høljet ned over store områder. Perioden fra mai til juli ble det målt 406 mm regn, og dette var den våteste siden 1766, da registreringene av regnmengdene begynte.

Snø i Sør-Amerika
Også i land som Mosambik, Uruguay og Sudan har enorme nedbørsmengder sørget for ødeleggelser. Imens har det sørlige og sentrale Europa slitt med varmegrader helt opp til 45 grader, som ble rekorden i Bulgaria.

En rekke søramerikanske land hadde til gjengjeld oppsiktsvekkende lave temperaturer, helt nede i 22 minusgrader i Argentina. Sør-amerikanerne opplevde faktisk det første snøværet på 25 år.

Temperaturmålingene viser at årene 1995 til 2006 har hatt 11 av de 12 varmeste år som noensinne er registrert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.