RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstremvær i vest og nord - to skøyter gått ned


VÆRKART: Værkartet viser at det brygger til storm flere steder i Norge.  
VÆRKART: Værkartet viser at det brygger til storm flere steder i Norge.   Foto: Meterologne (Twitter)
Sist oppdatert:
Ekstremværet Aina ruller inn over Vestlandet, og det ventes full storm. I nord er Bodø Lufthavn stengt på grunn av uvær. Passasjerer må overnatte i terminalen.

(Saken oppdateres) 

Høye bølger herjer langs kysten av Vestlandet, og utenfor Tofterøy i Hordaland har to fortøyde skøyter gått ned. Ni ferjesamband er innstilt.

Meteorologisk institutt varsler at ekstremværet Aina bringer med seg sterk vind, store nedbørmengder og bølger på opp mot 11 meter. Det er Rogaland og Hordaland som rammes hardest.

Fredag morgen var sju fergesamband i Hordaland, ett i Rogaland og ett i Sogn og Fjordane innstilt som følge av dårlig vær. I tillegg var det redusert kapasitet på to fergesamband i Rogaland.

Men det er ikke bare langs kysten at Aina herjer.

– Aina har flyttet mye snø og stengt flere fjelloverganger i fjellet i Sør-Norge. Vinden vil fortsatt være sterk gjennom dagen i dag, men lørdag minker den gradvis, opplyser Meteorologisk institutt.

Skøyter gikk ned

Brannvesenet i Hordaland måtte i løpet av natten rykke ut til Tofterøy i Vik kommune.

– Det var en person som hadde problemer med en skøyte som tok inn vann. Den lå ved siden av en annen skøyte, og begge gikk ned, sier vaktkommandør Stig Tetler til NTB.

Han sier at begge skøytene var gamle.

– Dene ene var 40 fot, og den andre var 50 fot. Den ene kunne man se, mens den andre var forsvunnet, sier Tetler.

Det ligger en del vrakgods igjen inne i viken hvor båten gikk ned.

Utover denne hendelsen har brannvesenet i Hordaland ikke hatt mange værrelaterte utrykninger i løpet av natten.

– Det har gått ganske greit. Vi hadde egentlig forventet mer, sier vaktkommandøren.

Full storm

Meteorologisk institutt sendte ut sin siste væroppdatering fredag klokka 4.10.

– På kysten av Rogaland og Hordaland er det observert vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 m/s. Natt til fredag vestlig full storm 25 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden, skriver meteorologene.

Det ventes vindkast på 35–40 m/s inn over land. Fra fredag morgen er det ventet nordvest liten til full storm 25 m/s.

Fly innstilt

Også i nord har det vært mye vind. Torsdag kveld måtte flyplassen i Bodø stenge på grunn av sterk vind og glatt føre. Flere passasjerer måtte overnatte på flyplassen fordi hotellene i byen var fullbooket.

Widerøe opplyser til NTB at Avinor skal gjøre en ny vurdering av forholdene fredag morgen, for å se om flyplassen kan åpne igjen.

Også flere andre steder er flyavganger innstilt fredag morgen.

Klokka 5 fredag morgen opplyser Sørvest politidistrikt at uværet ikke har medført noe ekstraarbeid for politiet sin del.

Slik var vinden på kysten utenfor Bergen klokken 05.30 natt til fredag - cirka 74-75 km/h:

Vindstyrken over Norge klokken 05.30 08.12.17:

Advarer

Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35–45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, mellom åtte og elleve meter.

– Det er mange faktorer som kan skape ødeleggelser hver for seg, men som sammen kan skape enda større ødeleggelser, sier Holmøy.

Hun oppfordrer folk til å feste løse gjenstander og unngå å gå ut dersom man kan. Hun ber også folk la være å oppsøke uværet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3–det nest høyeste–i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av den kraftige nedbøren og snøsmelting. I ytre strøk er varselet gå gult nivå, ett nivå lavere.

Fredag morgen ventes det full storm, som vil gå over i liten storm fredag kveld.

Værfast på flyplass

Også i Nord-Norge er det uvær. Utsatte steder i Sulitjelma i Nordland er det meldt orkan, og Bodø lufthavn holder stengt torsdag kveld på grunn av det dårlige været, ifølge Avisa Nordland.

– Årsaken er sterk vind og at det er glatt, forteller lufthavnsjef Inger-Hilde Tobiassen til AN. Her må passasjerer belage seg på å overnatte på flyplassen fordi hotellene i byen er fullbooket.

– Vi gjør nå klar feltsenger i terminalen til passasjerene, sier Tobiassen.

I ventehallen er det flere hundre passasjerer og lange køer, ifølge avisen.

I Troms holder barneskolen i Lavangen stengt fredag, skriver avisen Framover. Busselskapet Borealis skal ikke kjøre som normalt på grunn av uværet fredag, og skolen har dermed besluttet å holde stengt for å unngå at barna ikke skal komme seg hjem fra skolen.

I tillegg til skoler og flyplasser er flere fjelloverganger, blant annet Saltfjellet, og fergesamband i de nordlige fylkene stengt. Statens vegvesen advarer blant annet mot å kjøre på E6 i området Fauskemyran nord for Fauske på grunn av uforsvarlige kjøreforhold.

Flere ras

Uværet har også fått konsekvenser for trafikken på Vestlandet. Flere fylkesveier, blant annet fylkesvei 250 mot Sauda er stengt, noe som gjør at bygda er uten veiforbindelse. Flere andre strekninger er stengt, kjøres i ett løp eller har manuell dirigering.

Bergensbanen hadde flere stengninger i løpet av torsdagen og var torsdag kveld stengt mellom Bulken og Evanger på grunn av rasfare. Dette berører lokaltoget mellom Bergen og Myrdal og regionstoget mellom Oslo og Bergen.

I Norheimsund i Hordaland har det gått flere jordras og en garasje er blant annet tatt av raset. Det er ikke meldt om noen skadde. På Osterøy omkom en 38 år gammel kvinne da et bolighus ble tatt av ras torsdag morgen.

I Bergen ble en barnehage stengt torsdag og alle 62 barn evakuert etter at det begynte å strømme inn vann gjennom vinduene. Barnehagen holder stengt også fredag.

- Mange farevarsler torsdag og fredag i

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere