Eirik Jensens forsvarer mener press kan ligge bak korrupsjonspåstandene mot den tidligere polititoppen og stiller spørsmål ved Gjermund Cappelens forklaringer.

Les også: Eirik Jensen får taletid på krimfestival

Mandag fortsatte John Christian Elden, forsvarer for medtiltalte Eirik Jensen, sin utspørring av Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.

Elden brukte utspørringen til å fortsette å så tvil om troverdigheten til hasjtiltalte Cappelen, som har trukket Eirik Jensen inn i saken med påstander om at den daværende polititoppen mottok penger for å sørge for at Cappelen fikk innføre store mengder hasj. Jensen nekter for dette.

Hypotese

Elden lanserte det han omtalte som en hypotese om bakgrunnen for at Cappelen har fremmet beskyldningene mot Jensen. I avhør har Cappelen forklart at han fortalte om Jensen "fordi de rundt skulle føle seg trygge". I retten hevdet Cappelen at dette dreide seg om de han samarbeidet med om hasjimporten.

– Er det noen som har fått deg til å føle deg trygg ved at Jensen sitter på tiltalebenken? spurte Elden.

– Nei, nei, nei, svarte Cappelen.

– Det er ingen som har presset meg eller truet meg til å dra inn Eirik Jensen i dette her, fortsatte han.

Påstand om milliongjeld

Elden fortsatte:

– La oss ta en tese: At du skylder en del millioner i det kriminelle miljøet. Og at noen av dem du skylder penger til, ikke er så glad i Eirik Jensen. Vil det kunne være et moment for at de rundt deg skal føle seg trygge? Så sier de at «hvis du ikke kan betale dette, så tar vi kona og barna dine». Så sier du «Jeg kan ikke betale». Så sier de «Kan du gjøre noe annet for oss? For eksempel å putte Eirik Jensen på den benken, hold ham der og sørg for at han får straff».

– Hvordan skal det foregå? svarte Cappelen.

– Sånn at vi sitter her, sa Elden.

– Hvordan kan du bygge opp en sånn tese? Det er ingen som har presset meg til dette her, sa Cappelen.

– Når resonnerer du riktig?

Elden grillet mandag Cappelen om forklaringene i avhør og i retten, der han ikke husker detaljer rundt de enkelte innførslene.

Dette gjelder blant annet at delen av tiltalen som omfatter innførsel av til sammen 9,6 tonn hasj over en periode på fire år, der det er tatt utgangspunkt i omtrent hvor mye narkotika sendingene inneholdt og hvor ofte de omtrent kom.

Elden gikk inn på Cappelens forklaring om at han flere ganger skal ha sittet sammen med Jensen mens transportene krysset grensen inn til Norge. Han ba Cappelen komme med én konkret innførsel da dette skjedde.

– Jeg klarer ikke å sette fingeren på én, sa Cappelen og viste til at han har resonnert seg fram til ting som mengde og tidspunkt.

– Hvordan kan vi vite når du resonnerer riktig og når du resonnerer feil? spurte Elden.

– Jeg forholder meg til tidslinjene, svarte Cappelen.

– Så dum er jeg ikke, Elden

Elden gikk også gjennom avhør som Cappelen har gitt til Spesialenheten for politisaker og politiet i Asker og Bærum, der han fortalte langt mer til førstnevnte enn sistnevnte.

– Der var det litt rotete, for jeg visste ikke hva de satt på. Det var veldig klønete og dumt. Jeg skulle vært mye tydeligere, sa Cappelen.

Elden spurte om Cappelen ikke trodde at sakene på et tidspunkt ville bli samlet.

– Du, så dum er jeg ikke, Elden. Jeg har gjort mye dumt, men der skjønte jeg at det kom til å bli en "fusjon", svarte Cappelen.

Han avsluttet den siste delen av sitt godt over to uker lange opphold i vitneboksen med en kort forklaring bak lukkede dører mandag ettermiddag.