RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elden vil snike inn løgntesten

Advokat John Christian Elden.
Advokat John Christian Elden. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
SKIEN (TV 2 Nettavisen): John Christian Elden har fått Gamal Hoseins løgndetektortest tatt opp i Sverige i håp om å overprøve en dom fra Høyesterett. - Dette spørsmålet er ikke avgjort, sier Elden.

Elden har stevnet professor Sven Svebakk ved NTNU i Trondheim som vitne i straffesaken mot Gamal Hosein. Svebakk har i mange år jobbet med løgndetektortester, og mener at slike tester er langt sikrere på å avsløre sannhet enn det garvede politimenn er.

Og det er nettopp sannheten som Gamal Hosein vil vise at han taler. Helt siden Hosein ble arrestert, har han bedt om å få ta en løgntest Først da han slapp ut av varetekt i januar, fikk han tid til å gjennomføre denne testen.

Problemet er at en dom i Høyesterett fra 1996 avviser bruk av løgndetektor som bevis i straffesaker.

Personvern
- Argumentet til Høyesterett går ikke på bevisverdien av slike tester, men på hensynet til personvern. Hvis én tiltalt tar en test, vil det snart bli press på andre om å ta en slik test. Det vil være uheldig for de som ikke ønsker å ta slike tester, forklarer statsadvokat Paal Aartun.

Sammen med Jon Borgen representerer han påtalemyndigheten i straffesaken mot Gamal Hosein.

Så langt har ikke påtalemyndigheten kommet med innsigelse på Eldens ønske om å fremlegge løgndetektortesten som bevis. Men det kommer.

- Vi mener dette spørsmålet er avgjort av Høyesterett i 1996, slår Aartun fast.

Friere bevisførsel
Men det er ikke Elden enig i. Han lener seg til en Høyesterettsavgjørelse fra 2002, som åpner for friere bevisførsel.

- Høyesterett sier at man ikke kan avskjære noe som bevis så lenge det ikke er klart lovstridig. Vi mener derfor at dette beviset kan brukes, sier Elden.

I tillegg dro Svebakk og Hosein over grensen til Sverige for å gjennomføre testen.

Omgår dommen
- Høyesterettsdommen fra 1996 sier at man ikke kan bruke denne typen bevis opptatt i Norge, men utelukker ikke slike bevis opptatt i andre land. Derfor tok vi testen i Sverige som et tilleggsargument, sier Elden, og legger ikke skjul på at dette er en måte å omgå Høyesterett-dommen på.

- Dette er et spørsmål som ikke er avgjort. Vi får jo prøve alle måter for å få brukt denne testen, avslutter Elden.

Avgjør spørsmålet tirsdag
Retten skal tirsdag ta stilling til bruken av løgndetektor-testen.

Sven Svebakk har også gjennomført en psykologisk undersøkelse av Gamal Hosein, som påtalemyndigheten vil tillate at blir lagt fram. Så Svebakk kommer uansett i retten, men det er altså spørsmålet om løgndetektortesten som kan bli helt avgjørende for Gamal Hosein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere