RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldre ikke dummere enn ungdom

Foto: Scanpix
Vi blir ikke dummere med alderen, viser et norsk forskningsprosjekt som har fulgt 100 personer i nesten 70 år.

Eldre mennesker har sin intellektuelle kapasitet i behold helt fram til de fyller 80 år, viser ny norsk forskning.

– Selvfølgelig finnes det individuelle ulikheter, men stort sett fører ikke alderdommen til endringer som påvirker hvordan man for eksempel fungerer rent mentalt i arbeidslivet, sier Per Kristian Haugen, psykologspesialist ved Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens til Dagsavisen.

Haugen har avsluttet forskningsprosjektet, som opprinnelig ble satt i gang av den nå avdøde psykologen Sol Seim i 1939.

Da undersøkte hun den mentale kapasiteten til 100 13-åringer ved en skole i Bergen. Gruppen ble testet på nytt i 1956, 1984, 1994 og 2001. Det er første gang en gruppe er blitt undersøkt over en så lang periode. Resultatene omtales i boka "Aldring og hjernesykdommer".

Undersøkelsen viste at en tredel av personene fungerte like bra ved fylte 74 år som da de var 58. Flertallet opplevde en mindre tilbakegang i mental kapasitet, mens et mindretall opplevde større endringer.

– Språk og språkforståelse er egenskaper som holder seg ganske uforandret. Den største forskjellen mellom unge og gamle vises når man står overfor oppgaver som krever at man tenker nytt og handler hurtig. Altså situasjoner hvor man trenger mer enn bare erfaring, sier Haugen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere