RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FRYKTER FOR RETTSIKKERHET: - Vi er redd mange lærere vil misbruke denne makten når det ikke er noen kontroll, sier Håvard Vederhus i Elevorganisasjonen.
FRYKTER FOR RETTSIKKERHET: - Vi er redd mange lærere vil misbruke denne makten når det ikke er noen kontroll, sier Håvard Vederhus i Elevorganisasjonen. (Illustrasjonsfoto: iStockPhoto)

Elever stenges ute fra timen

Sist oppdatert:
Dersom elevene ved Gausdal videregående skole kommer mer enn fem minutter for sent til timen møter de en låst dør. - Bryter loven, mener Elevorganisasjonen.

(BiipMag): På Gausdal videregående skole i Oppland var det et økende problem at elever kom for sent til timen og at det skapte mye bråk og uro i begynnelsen av skoletimene. Det ville rektor ha en slutt på. Derfor endret hun ordensreglementet, men uten å spørre elevene.

Nå raser Elevorganisasjonen og mener skolen bryter loven.

Møter stengt dør
Første skoledag denne uken fikk elevene beskjed om de nye reglene, som sier at elever som kommer mer enn fem minutter for sent til timen ikke får delta i undervisningen. De blir i stedet sendt av gårde til biblioteket hvor en miljøarbeider uten fag- eller pedagogisk kompetanse har ansvaret for eleven den aktuelle timen.

Mer skole fra BiipMag.no:
Her er høstens skolenyheter
Gir skolesex anmerkning?
- SV driter i ungdommen
- Skolen virker meningsløs
- Elevene bør ansette lærerne
- Har ikke vært ambisiøse nok
- Dårlige lærere skal sparkes
- For lite action i skolen

- Hvis vi kommer for sent til timen eller har glemt en bok, får vi anmerkning og en lapp med oppgaver som vi må gjøre på biblioteket, sier Bjørn-Ola Lang, som er elev ved skolen og politisk nestleder i Elevorganisasjonen i Oppland.

Han sier elevene ikke var kjent med de nye reglene før første skoledag.

- Elevrådet visste heller ikke noe om dette, og mange lærere jeg har snakket med stiller seg også uforstående til reglene, sier Lang.

- Måtte gjøre noe
Rektor ved skolen, Signy Sællæg, sier til BiipMag at skolen var nødt til å foreta seg noe.

- Det var for mye uro i timene. Den uroen ble skapt av noen få elever, men gikk utover den store elevmassen. Det kunne vi ikke akseptere, sier hun.

Hun forsvarer reglementsendringen med at mye tid blir kastet bort på elever som kommer for sent.

- Hvis det går meg syv minutter av hver time og man har syv skoletimer på en dag, så har man brukt 49 minutter på forsentkomming. Det er mer enn en undervisningstime om dagen som da kastes rett ut av vinduet. Det tilsvarer flere dager i løpet av et skoleår, sier Sællæg.

Elevene ikke spurt
Sællæg vedgår at elevene ikke ble forespurt om deres mening da sanksjonsmulighetene skulle vurderes.

- I vår sendte vi det nye skolereglementet ut på høring til elevrådet. Men når det gjelder sanksjonsmulighetene, så har ikke elevene blitt forespurt, sier hun.

Sendes på biblioteket
Sællæg forklarer at elevene får oppfølging selv om de ikke er i klasserommet med faglærer.

- Når elevene møter for sent til timen, så får de en lapp hvor det står hva som blir gjennomgått i timen og blir henvist til biblioteket. Der sitter det en miljøarbeider og en bibliotekar som hjelper dem med arbeidsoppgavene, sier Sælleg.

- Men miljøarbeideren og bibliotekaren har vel ikke fagkompetanse til å hjelpe eleven?

- Nei, men når elevene møter for sent til timen, så får de ta til takke med det tilbudet de får. Miljøarbeideren fungerer også som en coach for elevene og forsøker å motivere dem, sier Sællæg.

- Bryter loven
Håvard Vederhus, leder av Elevorganisasjonen, reagerer sterkt på ordningen ved Gausdal videregående skole. Han mener skolen bryter loven.

- Kvaliteten på det opplegget som blir gitt elevene som kommer for sent er ikke like godt som det man får i klasserommet. Her mener vi at skolen bryter lovverket. Derfor har vi sendt et brev til fylkesmannen i Oppland og bedt ham vurdere kvaliteten på dette opplegget. Vi forventer at det blir fulgt opp og vurdert, sier Vederhus.

Men i følge Vederhus er ikke Gausdal den eneste skolen i landet som har en slik ordning.

- Dette er et problem vi ser i økende grad. Blant annet har Oslo-skolene innført et slikt system. Der får man en gul lapp hver gang man kommer for sent og man har et maks antall lapper man kan bruke i løpet av et år. Når man har brukt opp det antallet, så får man nedsatt oppførselskarakter, forklarer Vederhus.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere