*Nettavisen* Nyheter.

Elevgruppe truer Clemet

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Elever truer nå med å offentliggjøre den nasjonale prøven i skriving for 10. klasse hvis ikke statsråd Kristin Clemet trekker den tilbake.

28.01.05 14:38

Dette blir i så fall andre gang at elevgruppen offentliggjør en nasjonal prøve før den blir gitt til elevene.

Onsdag 2. februar skal alle landets 10. klassinger ha den nasjonale skriveprøven. I en e-post til TV 2 Nettavisen skriver elevgruppen at de kommer til å offentliggjøre prøven dagen før prøven skal gjennomføres, hvis ikke statsråd Kristin Clemet trekker prøven tilbake.

«Klokken 15.45 publiseres halvparten av prøven. Om Clemet ikke har infridd våre krav innen klokken 18.00, kommer resten av prøven på nett» står det blant annet i e-posten.

Elevene er imot rangering av skoler basert på de nasjonale prøvene. TV 2 Nettavisen har tidligere publisert rangeringen av barneskolen basert på nasjonale prøver. Elevene ønsker ikke en lignende situasjon for ungdomsskolene.

- Forholder oss ikke til trusler
- Vi forholder oss ikke i det hele tatt til denne type trusler. Vi kjører på som planlagt og har ikke tenkt å forholde oss til ulovlige aksjoner, sier Petter Skarheim ved Utdanningsdirektoratet til Kanal 24.

- Betyr det at prøven går som normalt uansett om prøven legges ut på nettet?

- Jeg kommenterer ikke det, hverken om det er den riktige prøven som legges ut på nettet eller hva det kan være. Vi har ikke endret våre planer, sier Skarheim.

14.000 boikottet
Onsdag kveld ble den nasjonale leseprøven for 10. klassingene offentliggjort. Da prøven ble avholdt torsdag hadde det altså vært mulig å se den i et halvt døgn. TV 2 Nettavisen publiserte prøven i går. Elevgruppen skrev i den forbindelse at de krever at årets prøver blir utsatt til neste år, og at elevene blir tatt med på råd når det gjelder egen utdanning.

Leder Solveig Tesdal i Elevorganisasjonen sier at hun støtter aksjonsgruppens krav, men at hun ikke støtter offentliggjøringen av prøvene.

Elevorganisasjonen er først og fremst imot at resultatene av de nasjonale prøvene blir offentliggjort. Organisasjonen mener at den nasjonale prøven ikke er god nok til å gi et riktig bilde av skolenes kvaliteter, og at offentliggjøring vil føre til at skolene rangeres og at læringen blir ensrettet mot det som testes i prøvene.

Kristin Clemet har tidligere sagt at offentliggjøring av prøvene er ulovlig, og at elevene som gjør dette bør straffes.

Får støtte fra Ap
Nå får elevene støtte fra Arbeiderpartiet.

Kommunalråd Rune Olsø vender tommelen opp for elevene som står imot at prøveresultatene skal offentliggjøres i et rangeringssystem.

- Jeg synes det er flott at vi har barn som setter ned foten når en prosess er i ferd med å skape A- og B-skoler i Norge. Slik utdanningsministeren har uttalt seg, virker det som om dette skal gå ut over karakterene til ungene. Det reagerer jeg sterkt på, sier Olsø til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.