500 - Internal Server Error

[]
Gå til sidens hovedinnhold

Elisabeth fra Oslo er Darwins oldebarn

- Jeg har ikke lest Artenes opprinnelse, og skammer meg litt for det, innrømmer Oslo-kvinnen Elisabeth Hambro (92).

(iOslo.no) - Jeg har ikke lest Artenes opprinnelse, og skammer meg litt for det. Men nå skal jeg lese den før høsten, sier Elisabeth Hambro (92) til iOslo.no.

Les også: - Hva tror du?

Hun er oldebarnet til mannen som ga verden evolusjonsteorien - Charles Darwin. I dag, 12. februar 2009 er det nøyaktig 200 år siden han ble født. Fra den samme stolen som Darwin selv hadde i sitt hus i Kent, forteller 92-åringen om hennes liv som direkte etterkommer av naturforskeren.

- Lite snakk på skolen
Hun innrømmer at det var litt spesielt at den anerkjente forskeren var hennes mors farfar.

- Jeg forsto ikke hvor viktig det var, men jeg var klar over hva han hadde gjort. Vi snakket om det i familien, men lite på skolen, sier hun.

Blant annet var helsen hans noe som ble diskutert mye.

- Han var veldig sterk da han dro til Galapagos. Men etter den turen hadde han dårlig helse. Det har vært snakket mye i familien om helsen etter at han kom hjem, særlig fordi det aldri ble stilt noen diagnose, sier Elisabeth.

- Stort forbilde
Og, om noen skulle tro noe annet:

- Ja, han var det store forbildet i familien, understreker hun.

Verken hun eller moren møtte noen gang Darwin, men Elisabeth forteller at det ble fortalt noen historier om ham.

- Darwin samlet på biller på universitetet, og da han kom til Brasil visste han navnet på nesten alle plantene han så. Jeg vet ikke hvordan det var mulig, men jeg vet han var veldig nysgjerrig. Men nysgjerrig på en bra måte. Det har jeg arvet, sier hun.

Karaktertrekket er ikke det eneste hun har fått med seg fra naturforskeren. I tillegg til den nevnte stolen har hun også et portrett av Charles Darwin. Tidligere hadde hun mer, men det meste er gitt bort til museer.

- Stor nese
- Det er forresten en historie til. Kapteinen på Beagle, aristokraten Fitzroy, intervjuet Darwin før han skulle være med på turen. Han var ikke sikker på om Darwin passet inn på grunn av formen på nesen. Men det sier kanskje mest om Fitzroy, sier Elisabeth og ler.

Hun henter fram bok etter bok om Charles Darwin, og viser frem oldefaren karikert som ape. Finner hun ikke det hun leter etter, henter hun en ny bok og blar gjennom.

- Bare still spørsmål mens jeg leter, sier hun.

- Hvordan var deres forhold til kristendom?

- Det var blandet. Jeg er jo veldig glad i musikk, spesielt Johan Sebastian Bach, og han var jo svært religiøs. Jeg ser ikke noe i veien for å tro på Gud. Darwins teori gjør jo Gud enda større, svarer Elisabeth.

Tette bånd
92-åringen har ikke lagt mange føringer for sine barn og barnebarn, når det kommer til deres tipp- og tipptippoldefar.

- Jeg har ikke sagt noe spesielt om ham, men på grunn av min mors bok «Period Piece» og studier på Universitetet kjenner de ham jo, sier hun.

Darwin-familien har tette bånd, og spesielt da Elisabeths familie bodde i Cambridge var kontakten hyppig. Hun bodde selv både i Frankrike og England, før hun flyttet til Norge da hun giftet seg med den tidligere stortingspresidenten C J Hambros eldste sønn, Edvard.

Sammenhengen
Og for deg som fortsatt er litt forvirret når det kommer til slektskapet, forklarer Elisabeth det hele:

- Han var min mor Gwens bestefar, altså faren til hennes far, George Darwin, sier Elisabeth, som aldri delte det kjente etternavnet med sine slektninger.

Det ble nemlig mistet da Gwen Darwin giftet seg inn i den franske Raverat-familien.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Her kan du levere Lotto