Ella (82) på chatter’n

Ella Rathke (82) chatter med barnebarna sine på MSN. Hun er unntaket blant landets mange eldre. Slik er Ellas dag på nettet.

09.11.06 14:21

Les også: Derfor skyr eldre PC-er

En ny forskningsrapport viser at mange eldre mennesker aldri har prøvd en datamaskin. Av 1500 spurte så svarer 45 prosent at de har PC hjemme, mens bare 28 prosent bruker Internett.

82 år gamle Ella Rathke fra Høvik er derfor unntaket. For særlig er det eldre kvinner som styrer unna den nye teknologien.

- Når jeg ble pensjonist hadde jeg ikke PC, men så solgte jeg bilen min og tenkte hva skal jeg finne på nå. Det ble litt trist når jeg ikke kunne reise rundt omkring. Da kjøpte jeg meg en PC, sier den spreke 82-åringen til Nettavisen.

Det har nå gått 4-5 år siden Ella kjøpte sin første datamaskin. Og selvsagt; hun har bredbånd.

Se video av Ella på nett øverst i saken, der hennes datter har regien.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Sender tull og tøys
To til tre timer hver dag bruker 82-åringen foran PC’en. Noe av det første hun gjør etter å ha spist frokost er å gå inn på Internett.

- Jeg tar en kopp kaffe og så setter jeg meg på Internett. Så sjekker jeg hva som har skjedd i Norge og ute i verden. Aftenposten kommer klokka to om natta på døra mi, men da er jo det gammelt nytt, sier Ella.

Hun sjekker de siste nyhetene på forskjellige nettsider, men også værmeldingen og dagens tv-program er noe av det hun først må få med seg.

- Så ser jeg om det har kommet noe e-post. Jentene mine pleier å sende noe tull og tøys til meg. Kjendisnytt er også morsomt da, sier Ella, og ler, før hun fortsetter å ramse opp:

«Det å gå på nettbank er ingen farlige greier»

- Jeg bruker nettbanken. Det er veldig flott. Og så leser jeg av strømmen på nett, leser horoskop, matoppskrifter og legger kabal på nettet. For man trenger jo ikke bruke kort, sier hun fornøyd.

Ved behov sjekker hun også togtider, busstider, telefonnumre og adresser - og ikke minst - skatteopplysninger på nett.

- Det å gå på nettbank er ingen farlige greier. Ellers måtte du dratt i banken med lappene. Det gjør jo flesteparten av de eldre, men det er mye lettere en dag det er dårlig vær og du må i banken, så trenger du ikke ut men kan ordne det hjemme, sier Ella.

- MSN er veldig kjekt
82-åringen har to barnebarn, og de synes det er veldig morsomt at bestemor er så interaktiv.

- Jeg snakker med barnebarna mine på MSN da. Det er veldig fint. Når du går inn så ser du hvem av dine som er inne, og så er det billig vet du. Da mitt eldste barnebarn studerte i Bergen var det veldig kjekt, og så leser jeg bloggen hans da, forteller Ella.

- Du har ikke blogget selv da?

- Nei, jeg har ikke gjort det ennå. Det er jo så nytt. Men kanskje, sier hun.

I tilegg til å være inne på nettet på morgenen, er hun inne litt midt på dagen og på kvelden.

- Tida går fort når du først setter deg ned. Det er så mye rart man kan underholde seg med på dataen, særlig på vinteren når det er glatt ute og sånn. Du kan lese om alt mulig, sier Ella til Nettavisen.

- Du synes ikke det er vanskelig da?

- Nei, jeg synes ikke det er vanskelig. Jeg har vært borti data litt på jobben jeg hadde før jeg ble pensjonist. Men jeg kan jo kanskje utvide reportoaret mitt med å skrive mer, sier hun.

Får hun datatrøbbel spør hun bare barnebarna.

- Flere kan klare det
Det er ikke mange som er så aktive på Internett som Ella. Ifølge den nye forskningsrapporten så er det bare 28,8 prosent av de eldre over 65 år som bruker nettet.

Ella kjenner heller ikke mange på sin egen alder som er på nett.

- Det er mange på min alder som ikke tør. Veldig mange av de jeg kjenner som er på min alder har ikke PC. Jeg sier til dem at jeg ikke skjønner hvorfor de ikke kjøper det, sier hun.

82-åringen tror mange synes data ser farlig og vanskelig ut.

«Det er så mye rart man kan underholde seg med på dataen»

- Det kommer nok av at man ikke har vært inne i det før, og når man begynner å bli 70 og 80 år så synes du alt det nye er vanskelig. Men det er jo mange oppegående mennesker som kunne klare det, mener Ella.

Særlig eldre kvinner henger etter når det gjelder databruk, noe Ella også har inntrykk av.

- Jeg føler kanskje at menn er mer nysgjerrige, sier hun.

- Må underholde seg selv
Den spreke pensjonisten er ikke i tvil om å anbefale andre eldre å ta i bruk PC’en.

- Jeg vil absolutt anbefale andre å gjøre det samme. Er de mye ensomme og alene og har behov for noe mer, da synes jeg de skulle gå på nettet. Da er det morsomt å ha noe å sjekke. Det er veldig mye du kan finne der, sier Ella.

Hun mener man ikke kan forvente at andre skal underholde seg.

- Jeg er heldig som har barn og to barnebarn i nærheten, men selv om familien er flink kan du ikke vente at andre skal underholde en hele tiden. I dagens samfunn er alle opptatt med sitt og sine jobber, så en må finne på noe selv også, påpeker 82-åringen.

Ella tror likevel at stadig flere eldre vil ta i bruk PC’en etter hvert.

- Det blir vel kanskje mer og mer når de kommer opp i årene de som er yngre nå. Jeg har inntrykk av at det er vanskelig å komme i gang med, men når du først kommer i gang så blir du fort ivrig, sier Ella, og ler igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.