Gå til sidens hovedinnhold

Elsa (77) lagde Tinder-profil for å finne «ny venn»: - Det var bare unge menn som poppa opp

Elsa lovte mannen sin at hun skulle fortsette å leve og ha det godt etter han døde. Derfor tok hun selv grep for å slippe å sitte alene hjemme i stua.

- Jeg tror ikke du opplever den store kjærligheten to ganger. Jeg er heldig som fikk være gift med min i 49 år. Bjørn var mitt livs kjærlighet, og jeg savner ham veldig.

Elsa Børresen strekker seg etter ei pepperkake. Når hun snakker om mannen hun levde med i over 50 år, ser hun aller mest glad ut, selv om det kan være trist å minnes det som ikke lenger er.

Nå er det to år siden Bjørn døde, og for Elsa har det vært vanskelig.

- Det første året etter han døde var tungt. Jeg var veldig ensom. Men jeg hadde jo lovet Bjørn å leve videre og ha det godt. «Kanskje du finner deg en ny venn?» sa Bjørn til meg før han døde. Så jeg gikk et år i sorgterapi, og sakte ble det bedre. Så nå gjør jeg egentlig det han ba meg om, jeg lever videre og har det godt, smiler 77-åringen.

Prøvde Tinder

Da Elsa ble alene, tok hun selv grep for å komme seg ut av stua. Hun tok blant annet kontakt med Kolibri Omsorg, et selskap som leverer private tjenester til eldre.

De har blant annet et dag- og kveldssenter på Frogner, hvor man kan komme innom for lunsj, kaffe og en prat. Hver dag arrangeres det ulike aktiviteter, fra trening og konserter til korøvelse.

- Jeg er veldig glad for at jeg får komme hit. Jeg synes det er veldig gøy å møte nye folk. I tillegg er jeg med i Odd Fellow, og så har jeg mange venner i byen som jeg treffer. Så jeg er ikke så mye alene, sier Elsa.

Men til tross for at hun har mange å være sammen med, savner Elsa å ha en «god venn». For en måned siden lagde hun seg Tinder-profil i håp om å finne lykken der.

- Det var litt spennende, men det var jo bare unge menn som «poppa opp». De var tyve år yngre enn meg!

Da sønnen hennes, som bor i England, ga beskjed om at en kompis av ham hadde sett Elsa på Tinder, logget hun av for godt.

- Jeg er min alder bevisst, jeg altså. Jeg fikk bare én match der inne, men han bodde ved Telemarks-grensa og mente det var for langt unna. Så han var ikke interessert, det meldte han klart fra om, ler 77-åringen.

- Rart at en annen skal holde rundt meg

Elsa var 22 år da hun traff Bjørn «på dans» i 1963. Den ni år eldre Bjørn skjønte raskt at han hadde truffet drømmedama - og sørget for at hun ble kjæresten hans.

- Jeg var litt betenkt med en gang fordi han var ni år eldre enn meg. Men så sa det bare pang, det var veldig merkelig. Og så ble det han.

Tanken på å skulle være sammen med en annen mann etter over 50 års samliv, er fremmed og rar. Men Elsa har lovt seg selv å gi kjærligheten et nytt forsøk, og har nå vært ute et par ganger med en potensiell «ny venn».

- Men jeg har bedt ham om å være litt tålmodig, han er ganske ivrig. Jeg trenger tid. Det er rart for meg å tenke på at en annen skal holde rundt meg, sier Elsa.

- Tror du at du kan bli forelsket igjen?

- Jeg har nok hatt min store kjærlighet, men at jeg kan treffe noen jeg kan vokse med og ha det bra med, det tror jeg. Jeg vil gjerne finne en god venn som jeg kan ha det hyggelig med. Gå på teater, gå ut å spise... Eller en turkamerat, det hadde vært ålreit.

Gode øyeblikk

Kolibri Omsorg drives av Hilde Helland, tidligere daglig leder på det private sykehjemmet Manglerudhjemmet. Helland har 20 års erfaring fra eldreomsorgen i Oslo, og har spesielt én hjertesak: Å bekjempe ensomhet blant eldre.

Manglerudhjemmet fikk mye medieoppmerksomhet fordi de hadde pub, spa og restaurant. Tiltakene førte til økt trivsel blant beboerne, og medisinbruken gikk ned. Bruken av antipsykotika, som er medisin man blant annet bruker til urolige og aggressive pasienter, gikk ned med hele 40 prosent.

LES MER: Her lager superkokkene mat for de eldre på sykehjem

- Det er ikke slik at alle eldre vil spille bingo eller gå på andakt! De har også ulike interesser, og da vi tilrettela aktivitetene etter det, så vi en endring. Å gjøre ting man liker gir en god følelse og mange gode øyeblikk i løpet av dagen, og da blir beboerne mindre urolige og de sover bedre, sier Helland.

Vil lage lavterskeltilbud

Det samme ønsker Helland å få til med Kolibri Omsorg: Å tilby eldre et sted å være hvor de kan møte nye mennesker, få venner og gjøre ting de liker.

Nå koster det 450 kroner å være med på en dag på dagsenteret, og da får man lunsj og kaffe, samt at det arrangeres en aktivitet for alle de som møter opp. I tillegg har Helland planer om å starte opp et lavterskeltilbud for eldre, hvor prisen ligger på 150 kroner. Da kan eldre stikke innom for kaffe, kaker, aktiviteter og sosialt samvær.

- Min er erfaring er at damer er flinkere til å ta kontakt for å komme seg ut av stua. Menn er ikke like gode til å mobilisere, mener Helland.

- Nå klarer jeg meg selv

Akkurat det er Elsa helt enig i.

- Jeg tror nok ikke Bjørn ville taklet det noe særlig godt hvis det var jeg som gikk bort først. Han ville blitt sittende mye alene, sier hun.

Nå som det nærmer seg jul, blir savnet etter mannen ekstra stort for Elsa. Men i stedet for å sitte hjemme alene, har hun lagt planer hver eneste dag.

- Og til helgen reiser jeg til London for å besøke sønnen min. Det gleder jeg meg veldig til.

- Flyr du alene til London, da? Du synes ikke det er skummelt?

- De første gangene kom sønnen min og hentet meg, så fløy vi over sammen. Og samme på veien tilbake, da ble han med meg hjem. Jeg har en veldig snill sønn, smiler Elsa, og legger til:

- Men det trenger han ikke mer. Nå klarer jeg meg selv!

Les også

Besøk bestemor i jula: Selv om hun ikke husker deg, merker hun at du er glad i henne

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken