*Nettavisen* Nyheter.

Elv full av kloakk

Arstad Egeberg og Grete Arstad Faye-Schjøll ved Nitelva ved Kjeller. Foto: (TV 2)

Tusenvis av liter med urenset kloakk renner ut i Nitelva på Romerike.

14.07.06 18:31

Kloakkledningen sprakk i 01.30-tiden natt til fredag, og fører til at nesten all kloakken fra Skedsmo og Rælingen renner ut i Nitelva. Denne elven renner ut i Øyeren.

Nå renner 200 liter kloakk i sekundet ut i elva, skriver Romerikes Blad. Overingeniør Tor Arne Ulfeng i sentralrenseanlegget RA-2 tror at lekkasjen er reparert innen fredag kveld. Han sier at publikum ikke vil merke noe spesielt.

– Selv om et brudd som dette er ekstremt uvanlig, hender det at tilsvarende mengde kloakk flyter ut i elva ved snøsmelting og høstregn. Ved flommen i 1995 sto renseanlegget i tre uker uten at dette fikk store konsekvenser.

Seksjonssjef for forurensningsavdelingen Are Hedén hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus oppfordrer rammede kommuner om å varsle folk om helsefarer snarest.

– Først og fremst gjelder det ved bading, for eksempel i Øyeren. Og så kan det selvfølgelig hende at det blir problematisk for drikkevannet i Østfold. Kloakkutslippet vil ikke få konsekvenser for drikkevannet på Romerike, opplyser Hedén.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.