Emma og Mathias på topp

Fikk du barn i 2004 og kalte det for Emma eller Mathias, er du ikke alene. Sjekk de mest populære navnene her.

20.01.05 13:14

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Emma og Mathias var de mest populære navnene i 2004. Emma var sågar det mest populære jentenavnet i Norge på 30 år – 2,6 prosent av alle nyfødte jentebarn ble døpt Emma i fjor.

- Emma er jo populært over hele den vestlige verden, og lå på topp for både Sverige og Danmark i fjor også. I Sverige har det vært en landeplage i 15 år, og vi er egentlig overrasket over at det ikke har kommet i Norge tidligere, sier Jørgen Ouren ved SSB til TV 2 Nettavisen.

Klassikere på pallen
Klassikerne Julie på andreplass og Ida og Thea på delt tredjeplass fulgte deretter. Julie har vært på topp ti siden 1993, mens Ida har vært årets jentenavn hele sju ganger siden 1985.

Korte jentenavn som slutter på –a eller –ah utgjorde 33,7 prosent av alle nye jentenavn i fjor.

Mathias for gutta
Mathias var på topp for guttene i 2004 som det var i 2003, men nå med en større margin. Markus og Martin følger på plassene bak, og bekrefter dermed trenden med guttenavn som begynner på Ma. Om lag 10 prosent av alle nye guttebarn fikk navn som startet på den stavelsen i 2004.

- Guttenavnene går jo litt opp og ned, men jeg er fascinert over at Kristian/Christian har holdt seg i toppen så lenge. De har vært på topp ti i 31 år nå. Det er rimelig esktremt, og det må jo bli ganske mange av dem etterhvert, forteller Ouren videre.

Nye navnebølger
De fleste norske navnebølger starter erfaringsmessig i Oslo og omegn. Trendene for hovedstadsområdet i 2004 inkluderer Oscar, Oliver, Selma og Iben.

- Jeg har tipset mange journalister om at Selma var et trygt navn å velge, fordi det var sjeldent. Men der ser det ut til at jeg tok feil, for Selma er på vei oppover, sier Ouren lattermildt.

20,9 prosent av guttene og 24,9 prosent av jentene fikk flere fornavn. I tillegg fikk 1,3 prosent av barna navn med bindestrek.

Ti på topp - jenter:
1. Emma
2. Julie
3. Ida
4. Thea*
5. Nora
6. Emilie
7. Maria
8. Sara*
9. Hanna*
10. Ingrid*

Ti på topp - gutter:
1. Mathias*
2. Markus*
3. Martin
4. Kristian*
5. Andreas
6. Jonas
7. Tobias
8. Daniel
9. Sander
10. Alexander*

* betyr at flere stavemåter er slått sammen.

Sjekk ditt navn her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.