*Nettavisen* Nyheter.

En av fem som får lungekreft, får det av jobben

SKADELIG: Nikkel og krom, som man blir eksponert for blant annet ved sveising på rustfritt stål, kan være kreftfremkallende. Foto: Imago/biky

Yrker med eksponering for asbest, dieseleksos, nikkel og krom gir betydelig økt risiko for lungekreft.

30.10.14 14:33

20 prosent av lungekrefttilfellene hos menn er arbeidsrelatert. Eksponering for blant annet asbest, dieseleksos, stekeos, sveiserøyk, røntgen- og gammastråling, kan føre til lungekreft.

Det viser en studie utført av leger ved arbeidsmedisinsk avdeling, lungeavdelingen og kreftavdelingen, ledet av spesialist i arbeidsmedisin og lungesykdommer, Siri Slåstad ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Vi ønsket å sette søkelys på at lungekreft kan være arbeidsrelatert, slik at flere pasienter kan bli utredet og få de rettighetene de har krav på, for eksempel menerstatning, sier Siri Slåstad til Nettavisen.

Den vanligste yrkesmessige årsaken til lungekreft er fortsatt asbest. Bruken av asbest ble forbudt i Norge i 1980, men det er fortsatt mulig å bli eksponert for stoffet, for eksempel ved riving av bygg med asbest.

Les også: Hørselstap er den vanligste yrkesskaden

- I dag er en kjent med farene for asbest og vet å beskytte seg. Det tar lang tid å utvikle lungekreft etter eksponering for asbest. Vi snakker om 20 til 30 år.

Maskinarbeidere og yrker innen bygg og anlegg

Klikk på bildet for å forstørre.

Lege Siri Slåstad ønsker at studien skal få flere til å innse at lungekreft kan være yrkesrelatert. Foto: St. Olavs Hospital

Andre kjente kreftfremkallende stoffer er kvarts, nikkel og krom (som man blir eksponert for blant annet ved sveising på rustfritt stål), dieseleksos, arsenikk, beryllium, aluminiumsproduksjon, forbrenning av kull, alfastråling fra radongass og røntgen- og gammastråling. Stekeos, sveiserøyk og forbrenning av biomasse har foreløpig mer begrenset dokumentasjon.

Yrkesgruppene som fikk påvist trolig yrkesrelatert lungekreft var maskinister, ingeniører, yrker innen bygg og anlegg, elektrikere og transportarbeidere.

Studien, som ble gjennomført i Sør-Trøndelag, besto av 105 pasienter med lungekreft, 73 menn og 32 kvinner. Gjennomsnittsalderen var 68 for menn og 64 for kvinner. For ingen av kvinnene var det mulig å påvise yrkesrelatert lungekreft.

Les også: Disse jobbene blir du syk av

- Det skyldes kanskje at en delvis ikke vet hva slags eksponeringer som kan føre til lungekreft og at kvinner tradisjonelt ikke har vært i disse yrkesgruppene, sier Slåstad.

Det var ikke enkelt å få pasienter til studien. Legen som ledet den tror det sosialmedisinske fort blir glemt.

- Den medisinske utredningen tar så mye av tiden, så det sosialmedisinske blir fort glemt.

Store mørketall

Hun tror det er store mørketall blant de med lungekreft.

Fakta

Fakta om lungekreft

- Forskning viser at rundt 20 prosent av sykdommer kan forklares av yrke. Derfor burde ideelt sett 20 prosent av lungekrefttilfellene meldes til Arbeidstilsynet som yrkesrelatert. Vi fant at bare 2,6 prosent av tilfellene ble meldt til Arbeidstilsynet. Nå kan det være at tilfeller Arbeidstilsynet ikke har fått meldt inn likevel kan ha blitt behandlet i NAV og ha fått menerstatning, sier Siri Slåstad.

- Hvorfor er det så stor underrapportering?

- Det er en travel hverdag i medisinen og de tar seg kanskje ikke tid til å fylle ut ett ekstra skjema. Dessuten er det ikke så kjent blant alle leger at det er en meldeplikt og det er ikke så god kunnskap om hva en slik melding kan føre til. Og det er sikkert mange som ikke tenker på at lungekreften kan være yrkesrelatert, sier hun til Nettavisen.

Kan hindre at andre blir syke

Legens mål er at flest mulig tilfeller av yrkesrelatert lungekreft blir meldt til Arbeidstilsynet.

- Har du er person som blir syk av arbeidsmiljøet og gjør noe med det, kan du hindre at andre blir syke. Det er viktig å hindre eksponering for det en vet er kreftfremkallende, sier lege Siri Slåstad.

Av 26 lungekreftsyke i studien som søkte om menerstatning fra NAV fikk 14 innvilget dette. Av de med sannsynlig arbeidsbetinget lungekreft var det hele 9 av 11 som fikk erstatning.

De fleste i studien med yrkesrelatert lungekreft var røykere i tillegg til å være eksponert for lungekreftfremkallende stoffer i yrket.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag