RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

En av fire kjøres til skolen

Ett av fire norske barn blir kjørt til skolen. Foreldrene mener det er praktisk og trygt.

Det viser undersøkelsen «Barns fysiske bomiljø, aktiviteter og daglige reiser» fra Transportøkonomisk Institutt. 1.750 foreldre og barn mellom 6 og 12 år har deltatt.

Resultatene viser at 23 prosent av barna kjøres til skolen i sommerhalvåret, og at tallet bare øker til 25 prosent på vinteren.

– Fin mulighet
Assisterende direktør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet, som har delfinansiert rapporten, påpeker at barn trenger en times fysisk aktivitet hver dag.

– Da må det være mye opp til foreldrene hvordan de tilrettelegger. Men en av mulighetene for fysisk aktivitet for barna er å gå til skolen, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå.

Han understreker at de minste barna bør ha følge av voksne til skolen.

– Og der hvor man er urolig for at veien kan være trafikkfarlig er det en spesiell grunn til å passe på barna. Foreldre kan for eksempel se på alternative veier. Det er jo ikke alltid den korteste veien er den tryggeste, minner Guldvog om og viser til flere forslag til trygg og aktiv skolevei på ativeskolebarn.no.

Praktisk
58 prosent av foreldrene sier grunnen til at barna blir kjørt er at mor eller far kjører samme vei til jobb, 21 prosent oppgir trafikkfarlig som grunn, mens 18 prosent sier det er raskest/enklest. 17 prosent sier søsken blir kjørt, 15 prosent sier det sparer de voksne for tid, mens 14 prosent sier det er for langt å sykle. 12 prosent svarte at barnet ønsker å bli kjørt, like mange oppga at barnet har mye å bære på, fem prosent oppga at veien var utrygg av andre grunner, to prosent oppga at venner blir kjørt og ni prosent svarte andre grunner.

Undersøkelsen viser også store forskjeller når det kommer til lengde på skolevei og barnas alder: Jo lengre skolevei de har, jo oftere blir de kjørt. Og jo yngre de er, jo oftere ble de kjørt. Andelen som blir kjørt faller gradvis fra 40 prosent hos 1.klassingene til 14 prosent hos 5. klassingene. Når skoleveien overstiger tre kilometer tar mange kollektivtransport i stedet for bil. Likevel blir en god del kjørt selv om avstanden er så lang at de har rett på skoleskyss.

– Travel hverdag
Forsker og førsteforfatter av rapporten, Aslak Fyhri ved Transportøkonomisk Institutt at foreldrenes svar er et uttrykk for en ganske travel hverdag.

– Det er også et uttrykk for den generelle bilbruken i samfunnet. Mange skal likevel ut og kjøre, da kan de ta med barna. Selvsagt kunne barna i mange av de tilfellene ha gått, for det er ganske korte avstander, men det gjør de altså ikke, sier han.

Fyhri mener foreldrenes beskrivelser av hvorfor de kjører barna er interessante, men påpeker at hvis man skal gjøre noe med at mange foreldre velger å kjøre dem, må det en grundigere beskrivelse av årsakssammenhengene til.

– Det er for eksempel slik at foreldrene ikke alltid ser en del bakenforliggende årsaker til valgene de har tatt. Det er også kjent innen denne type forskning at folk av og til rettferdiggjør sine valg ut fra hva som er sosialt ønskelig atferd, sier han. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere