RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En av ti vil ha union med Sverige

Hundre år etter unionsoppløsningen er nordmenn langt mer positive til gjenforening med Sverige enn tilfellet var ved folkeavstemningen i 1905.

I 1905 stemte bare 184 av de stemmeberettigede mennene for en fortsatt union med Sverige. 386.208 stemte mot. Valgdeltakelsen var på 85,4 prosent.

I en undersøkelse Visendi har utført for Dagsavisen, svarer om lag 12 prosent av de spurte at de er "noe eller svært positive" til at Norge og Sverige igjen blir ett felles rike. Samtidig er drøyt 72 prosent "noe eller svært negative" til gjenforening.

Folkeavstemningen og Visendi-undersøkelsen er ikke statistisk sammenlignbare, men det er tydelig at Ola nordmanns forhold til «søta bror» har bedret seg siden unionsstriden.

- Svarene kan nok være påvirket av bakenforliggende motiver, så som holdning til EU-medlemskap. Men uansett: Omfanget av svenskehat og «lillebrorkompleks» er veldig begrenset i dagens Norge, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til Dagsavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere