*Nettavisen* Nyheter.

En av to på jobbsøk

En av to yrkesaktive ønsker å skifte jobb, viser jobbskifte-undersøkelsen fra Manpower.

12.05.05 07:53

Manpowers jobbskifteundersøkelse viser at 45 prosent av den yrkesaktive befolkningen er åpne for å skifte jobb.

Blant disse finnes både personer som er åpen for ny jobb, som venter og ser om noe dukker opp og som er aktive jobbsøkere.

Undersøkelsen viser at fire av ti har skiftet jobb i løpet av de siste fire årene.

- Innen en 5-års periode vil arbeidsgivere oppleve at halvparten av de ansatte slutter, sier konsernsjef i Manpower, Terje Nygaard.

Jobbskifte er lønnsomt
På landsbasis viser undersøkelsen at også nærmere fire av ti arbeidstakere som skiftet jobb de siste fire årene, fikk høyere lønn. For disse økte årslønnen i gjennomsnitt med 43.000 kroner.

54 prosent fikk omtrent samme lønn, mens ni prosent fikk lavere lønn som en følge av jobbskiftet.

- Jobbskifte synes mer effektivt enn andre metoder for å få høyere lønn, sier Nygaard.

Bytter internt
På landsbasis svarer 33 prosent at dersom de skulle skifte jobb regner de med at det blir i samme bedrift, mens 38 prosent svarer at det ville bli en ny stilling i annen bedrift.

Tallene for 2005 i forhold til i fjor, viser stabilitet, men det er en liten økning i andelen som oppgir at de ville skiftet jobb innenfor samme bedrift. Sannsynligheten for å bytte til en annen bedrift avtar jo eldre man blir og stiger jo høyere utdanning man har.

Kvinner skifter jobb oftest
Undersøkelsen viser også at kvinner skifter jobb noe oftere enn menn, mens menn er mer åpne for å skifte jobb enn kvinner.

- Kvinner jobber mer deltid og innenfor yrker som handels- og servicebransjen. I disse yrkene ser vi hyppigere jobbskifte enn i andre yrker, sier Nygaard.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for Manpower i april blant et landsrepresentativt utvalg på 821 personer over 18 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.