*Nettavisen* Nyheter.

Én av tre forskere fusker

Én av tre forskere fusker, går det fram av en ny undersøkelse som knuser enhver illusjon om at alle forskere går etisk og sannferdig til verks.

13.06.05 11:57

Over 3000 amerikanske forskere har deltatt i undersøkelsen, som er den første store undersøkelsen gjort på dette området. Og resultatet er nedslående: Hele 33 prosent, eller hver tredje av de over 3000 spurte, innrømmer at de har oppført seg forskningsmessig uakseptabelt i løpet av de siste tre årene.

Mørketall
Men forskerne bak rapporten mener de virkelige tallene for snusk i systemet er enda høyere.

- Vår forskning avslører et spekter av tvilsom praksis, som er slående i bredde og utbredelse, skriver Brian Martinson og kollegaer fra HealthPartners Research Foundation i Minnesota i rapporten.

Det melder Forskning.no, et nettsted som eies av en rekke sentrale norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Tvilsomt
Ifølge Martinson er ordinær dårlig oppførsel en større trussel for vitenskapen enn høyt profilerte tilfeller av urederlighet. Undersøkelsen viser at så mange som seks prosent av forskerne har unnlatt å ta hensyn til data som taler mot deres egne resultater.

7,6 prosent har unngått visse krav til forsøkspersoner, 12,5 prosent har oversett andre forskeres bruk av gale data og tolkninger, og hele 15,5 prosent har forandret oppsettet, metoden eller resultatet i en undersøkelse etter press fra de som finansierte forskningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.