En av tre har lån til pipa

34 prosent av lånene til kjøp av bolig i høst overstiger 100 prosent av låneverdien. Folk glemmer seg helt, mener ekspert.

29.11.06 13:39

SAS-HOTELLET OSLO (Nettavisen): - Jeg tror bankene må legge enda mer vekt på personlig rådgiving, selv om vi mener bankene i dag gir folk den informasjonen de trenger, forteller direktør i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo til Nettavisen.

Administrerende direktør i Finansnæringens hovedorganisasjon, Arne Skauge, tror folk er så fokusert på å skaffe seg drømmeboligen at de «glemmer» et par viktige ting.

- I selve låneopptaksfasen er det vanskelig å informere. Folk er da så fokuserte på det huset de vil ha og det å skaffe seg boligen blir overordnet alt, sier Skauge til Nettavisen.

Gjeld dobbelt så stor som inntekt
Tall fra Kredittilsynets boliglånsundersøkelse viser at hvert syvende lån i Norge blir gitt med avdragsfrihet. Ved utgangen av 2007 vil husholdningene ha en gjeld som er dobbelt så høy som den disponible inntekten.

Skogstad Aamo er bekymret for det økende antallet husholdninger som har lån til 100 prosent eller mer av boligverdien.

- Det er stor usikkerhet om i hvilken grad husholdninger med så stor gjeld vil være komfortabel med denne gjelden også når boliglånsrenten i 2008 kommer opp på 6-7 prosent, sa Skogstad Aamo under foredraget på Forbrukerrådets boligkonferanse onsdag.

Overstiger boligverdien
Skogstad Aamo presenterte foreløpige tall fra tilsynets undersøkelse av bankenes lån til boligformål i høst. Undersøkelsen gjelder et utvalg av lån gitt etter 1. september. 34 prosent av lånene til kjøp av bolig i høst overstiger nå 100 prosent av boligverdien, mot 23 prosent i fjor høst.

Store grupper er nå i ferd med å få en gjeld som overstiger tre ganger inntekten, ifølge Kredittilsynet. Medvirkende faktorer er lave renter gjennom flere år sammen med vekst i sysselsetting og inntekter. Det har ifølge tilsynet ført til en uvanlig sterk vekst i boligpriser (18 prosent siste år) og husholdningsgjeld (13 prosent).

Skogstad Aamo tror gjeldsveksten vil fortsette også neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.