RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En av tre utsendte er straffedømte

KASTER UT FLERE: Kritikerne hevder at regjeringens tøffe politikk på utlendingsfeltet går på rettssikkerheten og verdigheten løs. På bildet statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminster Anders Anundsen (Frp).
KASTER UT FLERE: Kritikerne hevder at regjeringens tøffe politikk på utlendingsfeltet går på rettssikkerheten og verdigheten løs. På bildet statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminster Anders Anundsen (Frp). Foto: Olav Heggø (Fotovisjon)
Sist oppdatert:
1186 personer til skal tvangssendes ut av Norge før nyttår.

OSLO (Nettavisen): Politisk ledelse i Justisdepartementet vil ikke bremse opp på utlendingsfeltet og varsler fortsatt høyt tempo når det gjelder tvangsreturer.

- De som er utvist fra Norge har høyeste prioritet når det gjelder tvangsutsendelser, deretter kommer såkalte dublinere. Det er nødvendig med en tøffere politikk og mer kontant oppfølging av utvisningsvedtak, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til Nettavisen.

Les også: Hareide vil stoppe Frps «hardkjør»

Vekker bekymring

Fra flere hold er det uttrykt bekymring for at regjeringen har skrudd opp tempoet kraftig når det gjelder tvangsreturer. Antallet uttransporteringer er økt med 45 prosent i forhold til den forrige regjeringen. Bekymringen går særlig på rettssikkerheten knyttet til familier med lengeværende barn. Partiet KrF har uttalt at tempoet kan gå på rettssikkerheten og verdigheten løs.

Les også: Raser over regjeringens hastverk med tvangsreturer

Kallmyr avviser at det nå er barnefamilier som kastes ut i stort omfang. Selv om tempoet for tvangsreturer har økt, har andelen barn som sendes ut gått ned, sier han.

NY I JOBBEN: Jøran Kallmyr (Frp) er statssekretær i Justisdepartementet. Han tiltrådte 17. oktober i år.

160 kastet ut siste uke

Sist uke sørget Politiets utlendingsenhet for at 160 personer ble tvangsreturnert. Av disse var brorparten, 106 personer i kategorien bortviste/utviste. 20 personer var i kategorien dublinere. Det vil si at de skulle sendes tilbake til et annet land med ansvar for deres asylsøknad. 32 var asylsøkere.

Tallene for tvangsreturer så langt i år viser at 1997 personer - eller 34 prosent - var straffedømte, ifølge Justisdepartementet.

Statssekretæren sier det er nødvendig at de som får endelig avslag reiser eller blir sendt ut av Norge så raskt som mulig.

- Har gode ordninger for frivillig retur

- Vi vil unngå at de blir sittende på mottak i lang tid. Det er en praksis alle er enige om at man bør unngå. Hvis man ikke har et beskyttelsesbehov, så skal man ut. Det er en forutsetning. Vi har gode ordninger for frivillig retur, blant annet med pengestøtte, og jeg håper flere tar det valget. Men for at gulrota skal fungere, må vi også ha pisken, som er tvangsretur. Folk skal vite at om de ikke reiser frivillig, så blir de tvangsreturnert.

FERSKE TALL: Så langt i år er det gjennomført 5914 tvangsreturer, og det gjenstår 1186, viser ferske tall fra Justisdepartementet.

1186 tvangsreturer gjenstår

Regjeringen har gitt Politiets utlendingsenhet et måltall på 7100 personer for 2014. Det er tallet for tvangsreturer som etaten skal styre etter. Så langt har de gjennomført 5914 tvangsreturer, og det gjenstår 1186, viser ferske tall.

I fjor ble 5966 personer uten lovlig opphold satt på flyet ut av Norge. Neste år legger regjeringen opp til å øke måltallet foreslår 7800 tvangsreturer. Nå er det i første omgang forhandlingene på Stortinget mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre som avgjør hvordan statsbudsjettet for 2015 blir seende ut.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere