RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En mann fra Elverum er pågrepet og siktet for nettovergrep mot unge jenter fra hele landet, opplyser politiet.

Sist oppdatert:
En mann i 40-årene fra Elverum er pågrepet og siktet for nettovergrep mot unge jenter fra hele landet, opplyser politiet.

Det melder Hedmark politidistrikt i en pressemelding.

– Vi fikk saken oversendt fra Kripos 3. august. 4. august pågrep vi mannen på hans arbeidsplass. Samme dag ble han varetektsfengslet, og han har så langt samtykket til fengslingen, sier kriminalsjef i Elverum Roger Næss til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Skal ha betalt for bilder

«Siktede har på sosiale medier som Instagram, KIK og Snapchat hatt fiktive profiler hvor han har utgitt seg for å være en jente. Gjennom de kanalene har han fått kontakt med mindreårige jenter.

Han har oppfordret jentene til å sende bilder og videoer av seg selv. Etterhvert har han oppfordret jentene til å utveksle intime bilder og filmer med ham. Flere har blitt med på det da de har følt et press eller har blitt truet av siktede.

Han har i avhør fortalt at han i enkelte tilfeller har betalt for bilder og video i form av kontanter og/eller ved å sende påfyllingskoder for kontantkort», skriver politiet i pressemeldingen.

Den siktede mannen i 40-årene beklager det han har gjort.

- Han gjør alt han kan for å samarbeide og for å oppklare disse forholdene. Han er dømt for lignende forhold tidligere. Han skulle gjerne avstått fra handlingene, men han trenger behandling. Han beklager veldig for det han har gjort, sier forsvarer Jostein Løken til Nettavisen.

Politiet vurderer voldtektsiktelse

Politiet presiserer også at jentene som har kommet i kontakt med mannen gjennom den falske profilen ikke har gjort noe galt, og at de er blitt lurt.

«Det er mannen som har misbrukt et tillitsforhold og har lurt jentene til å utveksle svært intime bilder av seg til det de trodde var en annen jente.»

Foreløpig er mannen siktet for brudd på straffelovens 204 a, som omhandler å utgi, selge eller på annen måte søker å utbre pornografi. Det er også aktuelt å utvide siktelsen til å gjelde voldtekt, selv om det ikke er avdekket at mannen har møtt noen av jentene fysisk.

– Dersom du får noen til å utføre seksuelle handlinger på seg selv ved at du truer noen til å gjøre det kan det omfattes av voldtektsparagrafen etter straffelovens paragraf 192, forklarer Næss.

Politiet opplyser til Nettavisen at de så langt har foretatt ransakinger og beslaglagt fem mobiltelefoner og to bærbare datamaskiner hos den siktede mannen. Innhold som er sikret er bilder, videoer og chattelogger.

Politiet har sikret over 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger. Nå skal materialet gjennomgås og analyseres.

«Foreløpige undersøkelser viser at siktede har hatt kontakt med over 100 unge jenter på sosiale medier rundt i hele landet. Vi vet ennå ikke om det har skjedd noe straffbart i alle disse tilfellene.»

Ofre i hele landet

Jentene er i hovedsak 10 til 14 år, og har tilhørighet i politidistriktene  fra Hedmark, Hordaland, Follo, Sunnmøre, Agder, Vest-Finnmark og Nordre Buskerud.

Politiet tror at antall fornærmede kommer til å øke. Videre skriver politiet i pressemeldingen:

«I tillegg til sakene mot mannen fra Elverum er det opprettet saker mot to andre menn. De har hatt tilgang på bilder og videoer vi har beslaglagt hos siktede. Disse to, henholdsvis fra Hedmark og Agder, er begge pågrepet og har tilstått forholdene. Vi kan ikke utelukke at flere kan bli siktet for overgrep.»

– En mann i tenårene ble pågrepet i Hedmark og den andre ble pågrepet i Agder. Det er en mann i 20-årene, sier Næss..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere