En rå tankevekker for russen

BERGEN (TV 2 Nettavisen): I Bergen har det ikke vært én alvorlig russebil-ulykke etter at Luftambulansen og politiet hver vår begynte å fylle Grieghallen med festklare russ for 15 år siden. Hva er oppskriften?

16.04.04 16:04

- Fyll Grieghallen med russ – vis dem de rå realitetene. Ikke gi dem grafer, statistikk og formaninger, sier informasjonssjef Trygve Hillestad (til h.) i Hordaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

I år er 15. året på rad at Norsk Luftambulanse og politiet samler russ fra Bergen og nabokommuner til en times forestilling i Grieghallen. Etter årets arrangement har nesten 40.000 avgangselever ved gymnas og videregående skoler deltatt.

Arrangementet er unikt i Norge. Og statistikken tyder på at kampanjen virker. Ingen alvorlige russeulykker i bergensområdet på 15 år.

Sterke virkemiddel
Ikke en lærer i dette landet hadde klart å få en så stor forsamling med 18-åringer til å sitte så stille. Inntullet i Grieghallens mørke får rundt 2500 ungdommer, noen av i røde og blå sparkebuskene, smelt mot seg store, skremmende og ekte avisoverskrifter. Bilder av bilvrak, blomster, lys og kister. Avisutklipp med bilder av sønderknuste venner og foreldre.

Foto: Arne Lutro

Ut fra mørket og inn i den smale lysstrålen kommer de en etter en og forteller sin usminkede historie. Foreldre som har mistet barna sine. Presten, legen og politimannen. En forteller om hvordan han akkurat unslapp døden, men sliter fremdeles med ettervirkningene. En ung gutt forteller om hvordan kameratene hans ble drept da de kappkjørte.

Så stiller regionssjef i Norsk Luftambulanse Steinar Sellevold seg opp. I hånden holder han en kartong med egg.

- Dette tilsvarer 60 km/t, sier han og slipper kartongen fra skulderhøyde.

Foto: Arne Lutro

To egg knuser, en alvorlig ødelagt og tre lettere skadd. Tallene er farlig lik hvordan det er i en ekte bilulykke.

Pensum
Det var etter en tragiske russebil-ulykke i Åsane like utenfor Bergen i 1989 at Hillestad bestemte seg for at noe måtte gjøres. Sammen med Norsk Luftambulanse ble russen innkalt til informasjonsmøte i Grieghallen.

- Første året måtte vi trygle og be rektorer på skolene om å sende elevene sine hit. I dag er denne kampanjen pensum på sisteåret, og skolene kontakter oss ett år i forveien for å planlegge dagen, sier Sellevold i Norsk Luftambulanse.

Han forteller at det er gjort forsøk for å få til lignende arrangement andre steder i Norge, men uten hell. Det krever mye innsats fra alle parter – særlig fra trafikkofre og etterlatte.

Russ leker
- Jeg tror alle som var her i dag ble påvirket av det de så og hørte. Jeg håper det hjelper, sier russepresident Laila Berge til TV 2 Nettavisen. Hun oppfordrer all russ i Norge til å kjøre forsiktig.

- Eller som det står på russedressen min: «Kjør forsiktig – russ leker».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag