*Nettavisen* Nyheter.

En siste smak av sommer

Finn fram solbrillene igjen, for hele landet får fint vær i helgen.

11.09.08 22:44

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været der du bor

Store deler av landet har allerede hatt en lang periode med fint vær, men til helgen blir det også fint på Sør- og Østlandet.

- Det ser ikke ut til at høsten kommer med full styrke helt ennå. Nå er vi jo godt ute i september og temperaturene blir gode og behagelige i helgen, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Temperaturmessig, så merker vi at høsten er i anmarsj.

- I den grad klarværet holder seg om nettene, så er det ikke umulig at vi ser de første nattefrostnettene i løpet av perioden. I nord har de allerede hatt noen, sier meteorologen.

Kunne ha blitt 30 grader
Vil du si at det er smak av sommer?

- Ja, det vil jeg gjøre. Det vil nok oppleves som sommer. Og selv om vi ikke direkte kan sammenligne det med de varme periodene vi har hatt tidligere i sommer, så vil jeg absolutt kalle det sommerlig, sier Fagerli.

Hadde dette stabile høytrykket kommet i juli eller august ville situasjonen ha vært en helt annen.

- Vestlandet skulle ha fått veldige høye temperaturer hvis dette høytrykket hadde kommet i juli eller august. Hadde det vært midt på sommeren nå, så hadde vi nok nærmet oss 30 grader igjen på Vestlandet, sier meteorologen.

I helgen blir det like varmt i Bardufoss i Troms som i Oslo, med rundt 15 grader.

- I nord får noen steder høyere temperaturer enn de har hatt i sommer, sier Fagerli.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gradvis bedre vær
På Sør- og Østlandet blir det gradvis bedre vær fram mot helgen.

- Det er ikke noe særlig nedbør å snakke om, men det kan hende at det blir litt spredt nedbør på Sørlandet og nord på Østlandet fredag. Det er snakk om ytterst små nedbørmengder, og det kan hende at det ikke kommer noe i det hele tatt, sier meteorologen.

Oslo får fredag halvskyet vær, men det blir lettere skydekke utover dagen. Det blir oppholdsvær og vinden vil blåse omkring østlig bris. Temperaturen blir rundt 15 grader. Lørdag blir det lettere skydekke og lengre perioder med pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt stigende temperatur. Fra søndag til tirsdag er det ventet opphold og mye pent vær. Vinden vil blåse skiftende eller østlig bris. Temperaturen stiger litt.

Akershus, Østfold, Vestfold får skyet til halvskyet vær fredag. Det blir noe lettere skydekke utover dagen. Vinden vil blåse østlig bris, men det blir frisk bris i Ytre Oslofjord. Det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det lettere skydekke og lengre perioder med pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt stigende temperatur. Fra søndag til tirsdag er det ventet oppholdsvær og mye pent vær. Vinden vil blåse skiftende eller østlig bris. Temperaturen stiger litt.

Buskerud får skyet til halvskyet vær fredag. Det blir noe lettere skydekke utover dagen. Det kan bli litt spredt regn først på dagen. Vinden vil blåse østlig frisk bris på kysten. Det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det lettere skydekke og lengre perioder med pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt stigende temperatur. Fra søndag til tirsdag er det ventet opphold og mye pent vær. Det blir skiftende eller østlig bris. Temperaturen stiger litt.

Hedmark og Oppland får skyet til halvskyet vær fredag, men det blir noe lettere skydekke utover dagen. Det kan bli litt spredt regn nord for Mjøsa først på dagen. Vinden vil blåse østlig bris og det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det lettere skydekke og lengre perioder med pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt stigende temperatur. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær. Det blir skiftende eller østlig bris og litt stigende temperatur.

Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder får for det meste skyet vær fredag, og det blir muligheter for litt spredt regn. Det blir for det meste oppholdsvær. Vinden vil blåse østlig bris, men det blir frisk bris på kysten. Det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det lettere skydekke og lengre perioder med pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt stigende temperatur. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær. Vinden vil blåse skiftende eller østlig bris og det blir litt stigende temperatur.

I løpet av fredagen blir det tørt på Sør- og Østlandet og da holder deg seg tørt ut helgen. Temperaturen vil ligge rundt 15 grader.

Strålende vær
Fra Vestlandet og nordover fortsetter finværet gjennom hele helgen.

Rogaland får lettskyet til klart vær fredag. Det kan bli noe mer skyet i indre deler og langs kysten. Vinden vil blåse bris, men det blir frisk bris på kysten. Sør for Boknafjorden blir det stiv kuling. Det blir uendret eller litt synkende temperaturer. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Vinden vil blåse bris, men det blir frisk bris til liten kuling på kysten sør for Boknafjorden. Det blir uendret eller litt synkende temperaturer. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær, men det kan bli noe mer skyet i perioder. Det blir rolige vindforhold.

Sør- Rogaland får den sterkeste vinden i landet de neste dagene. Vinden vil blåse sørøstlig stiv kuling fredag, og også i perioder på lørdag.

- Det blir sannsynligvis kraftigst langs kysten ved Lindesnes og vestover langs kysten av Jæren og ellers i Sør-Rogaland, sier Fagerli.

Hordaland får fredag lettskyet til klart vær. Det kan bli noe mer skyet i indre deler og langs kysten. Vinden vil blåse bris mellom sør og sørøst, men på kysten sør for Bergen blir det sørøstlig frisk bris. Det blir uendret eller litt synkende temperatur. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Vinden vil blåse skiftende bris. Det blir uendret eller litt synkende temperaturer. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær, men det kan bli noe mer skyet i perioder. Det blir rolige vindforhold og litt synkende temperaturer.

Sogn og Fjordane får lettskyet og klart vær fredag. Det kan bli noe mer skyet i indre strøk og langs kysten. Vinden vil blåse bris mellom sør og sørøst. Det blir uendret eller litt synkende temperatur. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær, men det kan bli noe mer skyet i perioder. Det blir rolige vindforhold og litt synkende temperaturer.

Møre og Romsdal får lettskyet til klart, pent vær fredag. Vinden vil blåse sørøstlig bris, og det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Vinden vil blåse skiftende bris og det blir uendret eller litt synkende temperatur. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær, men det kan bli noe mer skyet i perioder. Det blir rolige vindforhold og litt synkende temperaturer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sør- og Nord-Trøndelag får lettskyet til klart, pent vær. Vinden vil blåse sørøstlig bris, men det blir frisk bris på kysten nord for Trondheimsfjorden. Det blir ingen store temperaturendringer. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Vinden vil blåse skiftende bris og det blir uendret eller litt synkende temperatur. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og mye pent vær. Det blir rolige vindforhold og litt synkende temperatur.

- Det blir mange fine dager med mye blå himmel og sol, sier Fagerli.

Er vi heldige, så fortsetter finværet en hel uke til.

- Høytrykket er såpass vidstrakt og blokkerende at vi går klar av noe særlig nedbør. Det er en liten tendens til at vi får noe nedbør i Midt-Norge og deler av Sør-Norge fra tirsdag. Men prognosene har variert mye på dette i det siste, så vi skal heller ikke se bort ifra at godværet varer enda lenger for hele landet, sier meteorologen.

Men fra midten av neste uke tør ikke meteorologen å love fint vær lenger.

- Fra onsdag eller torsdag, så vil jeg ikke love at det blir fint vær i hele landet lenger. Store deler av landet vil nok fortsatt få det fint, men det blir fare for nedbør i Midt-Norge og på Vestlandet, sier Fagerli.

Fredag blir det litt synkende temperatur på Vestlandet og i Midt-Norge, og temperaturen vil ligge rundt 15 grader fremover.

- Jeg kan ikke garantere at vi får se 20-tallet så mange steder, men det blir behagelig å gå ute. Det blir det litt lenger nord i landet også, sier meteorologen.

Nordland får lettskyet til klart, pent vær fredag. Vinden vil blåse sør- til sørøstlig bris, men det blir perioder med frisk bris på Helgeland. Det blir uendret eller litt stigende temperatur. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Det blir rolige vindforhold og ingen store endringer i temperaturen. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og lengre perioder med pent vær. Det blir skiftende bris, men mot slutten av perioden blir det bris fra omkring sørvest fra Lofoten og nordover. Det blir stort sett uendret temperatur.

Troms får fredag lettskyet til klart, pent vær. Vinden vil blåse sørlig eller skiftende bris. Det blir uendret eller litt stigende temperatur. Lørdag blir det pent vær og mye sol. Det blir rolige vindforhold og ingen store endringer i temperaturen. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og lengre perioder med pent vær. Vinden vil blåse skiftende bris, men mot slutten av perioden blir det bris fra omkring sørvestlig retning. Temperaturen blir stort sett uendret.

Finnmark får lettskyet til klart, pent vær fredag. Vinden vil blåse skiftende bris og det blir uendret eller litt stigende temperatur. Lørdag blir det pent vær og mye sol, men det blir trolig litt mer skyet i Øst-Finnmark. Det blir rolige vindforhold og ingen store temperaturendringer. Fra søndag til tirsdag blir det opphold og lengre perioder med pent vær. Vinden vil blåse skiftende bris, men mot slutten av perioden blir det bris fra omkring sørvestlig retning. Det blir stort sett uendret temperatur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.