*Nettavisen* Nyheter.

Endelig kan de smile

Foto: Montasje (Scanpix/Nettavisen)

- Nå slipper Sps statsråder å stå skolerett, sier professor.

04.02.11 22:04

De to siste ukene har vært en opptur for Senterpartiets tre statsråder, som det har stormet rundt den siste tiden.

Først ble det kjent at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa slipper å betale straffeskatt for gullarmbåndet hun fikk i gave fra Fiskerstrand Verft.

Denne uka kom sjøkabelrapportene, som slo fast at det blir både dyrt og vanskelig å legge sjøkabler i Hardangerfjorden. Dette har blitt beskrevet som en seier for olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som først gikk inn for kraftmaster før han måtte snu etter et massivt press.

Fredag kom også konklusjonen fra Økokrim, som har etterforsket Sp for brudd på regnskapsloven etter å ha mottatt ulovlig partistøtte. Selv om partiet får et forelegg på 200.000 kroner for brudd på loven, og partiets tidligere generalsekretær og en ekstern kommunikasjonsrådgiver hver får et forelegg på 50.000 kroner, frikjennes partileder og kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Også Riis-Johansen har måttet tåle kritikk i partistøttesaken, men heller ikke han får noen smekk av Økokrim.

Les også: - Seier til Terje

- Gunstig for partiet
Statsviter og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, beskriver uka som en god uke for Senterpartiet.

- Det er veldig gunstig for partiet at Økokrim er så klare i sin konklusjon. Det betyr at ingen av statsrådene trenger å stå skolerett, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Professoren sier at selv om statsrådene både har bedyret sin uskyld, betalt tilbake penger de har mottatt urettmessig og levert tilbake armbåndet, har dette kostet:

- I sum har ikke dette vært gode saker for Sp, og de kan ikke regne med tilsvarende positiv omtale nå, så de kommer ikke ut i pluss. Partiet har blødd en god del, sier han.

Todal Jenssen lurer på hvor mye disse sakene har kostet for Navarsete, Riis-Johansen og Kleppa.

- Disse statsrådene har ikke hatt noen god periode, men hvor slitne er de? Har de lyst til å fortsette, spør han.

- De har mindre ammunisjon
Han er ikke i tvil om at de som internt i partiet har vært misfornøyd, har fått svekket sin argumentasjon:

- De har mindre ammunisjon nå, sier han.

Todal Jenssen mener det er bra for partiet at det kom en avklaring fra Økokrim nå.

- Jeg synes at for Sp og det politiske miljøet er det bra med en avklaring nå, slik at viktige saker kan få fokus igjen og partiet kan se videre. Det er viktig, sier han.

Les også: Sp får 200.000 kroner i forelegg

- Ser ikke på det som opptur
Sp-leder Liv Signe Navarsete, som altså slipper både bøter og tiltale, vil ikke beskrive dagen som en opptur.

- Jeg kan ikke si at dagen i dag kan ses på som en opptur, men jeg synes det er bra et Økokrim slår fast etter en grundig etterforskning at det ikke er grunnlag for å si at styret har gjort noe galt. Men selvsagt er det også styret som har ansvaret for alt i organisasjonen, og det ansvaret tar vi jo, sier Navarsete til Nettavisen.

Flere av de vanskelige sakene for Sp har nå fått en avklaring, og det er Navarsete glad for.

- Politikk handler jo om mange vanskelige saker og mange vanskelige prioriteringer, og det jeg håper nå er at vi kan få fokus på de politiske sakene og på politikk, og at vi kan legge partistøttesaken bak oss, som har tatt veldig mye fokus, sier hun.

- Synes du partistøttesaken har vært krevende?

- Det er klart det har vært krevende for partiet, ikke bare for meg som leder, men alle i partiet har vært preget av denne saken. Jeg tror det viktige nå er at vi evner å gjøre opp for oss, at vi evner å lære av denne saken og at vi har gått gjennom alle rutiner og regelverket. For de tillitsvalgte blir det veldig viktig å følge regelverket på en god måte framover, så ikke dette gjentar seg, påpeker Navarsete.

Navarsete: - Vi skal rydde opp
Navarsete sier hun ser alvorlig på avgjørelsen fra Økokrim.

- Min første reaksjon er at det er bra at Økokrim har avsluttet saken og at vi får avsluttet etterforskningen. Så må jeg nok si at vi tar avgjørelsen de har kommet fram til veldig på alvor. Det er en veldig alvorlig sak for Senterpartiet, sier Navarsete til Nettavisen.

Navarsete vektlegger at de har vært opptatt av å få fram alle fakta, for å belyse saken best mulig.

- Vi tar også avgjørelsen til etterretning, og skal rydde opp, lover hun.

- Er du overrasket over det store forelegget?

- Jeg har ikke så veldig mye følelser knyttet til det, for jeg hadde ingen forutsetning til å bedømme hva de ville komme framt til, sier Navarsete.

Nå er det opp til Sps sentralstyre om partiet skal vedta forelegget, noe arbeidsutvalget vil innstille på.

- Borten Moe er veldig flink
- Det spekuleres i dag om at det likevel vil bli utskifting av Sp-statsråder, og at Ola Borten Moe vil bli ny olje- og energiminister?

- Om det har jeg absolutt ingen kommentar. Men om Ola kan jeg si mye godt. Han er absolutt en veldig flink politiker som jeg har store forhåpninger til. Men utover det har jeg ingen kommentar til de spekulasjonene, sier hun.

Les også: - Borten Moe ny olje- og energiminister

Navarsete sier hun etter de tøffe månedene likevel er optimist.

- Jeg er veldig glad for at partiet har stått samlet, og det gjør at jeg og er optimist for at vi også skal komme tilbake i full styrke og vise at vi er et parti som er viktig for framtidas Norge, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag