*Nettavisen* Nyheter.

Endelig kom snøen!

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)

Men blir den liggende? Sjekk været de neste dagene her.

06.01.08 12:51

(iOslo.no) Snøværet som har betydd vanskelige kjøreforhold for noen, betyr lek og moro for andre. Mange barnefamilier hadde nemlig tatt turen med akebrettene til St.Hanshaugen på formiddagen søndag.

- Nå har vi ventet hele jula. Det har vært veldig stusselig, men nå er det litt mer å ta seg til, sier Bjørg Skogen (36) til iOslo.no.

Se værmeldingen for hele landet de nærmeste dagene nederst i artikkelen.

Les også: 3000 abonnementer uten strøm i Agder

Mini-journalist
Skogen har tatt med sine to døtre Marthe (6) og Mia (2) for å ake og kose seg i snøen. Med seksåringen bak rattet suser de nedover bakkene. Det ender i bråstopp et par ganger, men snøen er myk og ingen har slått seg.

- Er det morsomt å ake?

- Ja, svarer Marthe litt sjenert.

Det går likevel ikke mange sekundene før hun selv tar journalistrollen og spør søsteren Mia (2) om også hun synes det er gøy å ake.

- Mm, svarer Mia bekreftende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Moro for unga
Og det er flere som synes det er morsomt å boltre seg i nysnøen. Flere titalls barn storkoser seg med aking, selv om klokken ikke er mer enn elleve. Med også foreldrene koser seg med akebrett og lek - minst like mye som de små.

- Jeg snakket med en annen forelder om det akkurat. Det er kanskje vi som har det aller mest gøy, sier Skogen.

Og ingen synes det er kaldt.

- Vi er pakket veldig godt inn, kanskje litt for godt. Det er jo perfekt temperatur nå, eller kanskje til og med litt for varmt, sier 36-åringen.

Borte igjen?
Hun frykter at snøen snart er borte igjen, og smir derfor mens jernet er varmt og været er kaldt.

- Vi var ute med kjelken både i går og i dag. Det blir litt ni-aking nå som snøen er her, sier hun, og legger til at det er litt typisk at snøen blir borte med en gang.

For snøen gjør det lettere å ta seg en tur ut for småbarnsfamiliene. Det er mulig å bruke lekeapparatet hele året, men det blir ikke det samme, ifølge Skogen.

- Det blir ofte litt halvhjertet uten snø. Det skal være ski og akebrett om vinteren, akkurat som det skal være bading om sommeren, avslutter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Lettere vær
Heldigvis for familien Skogen og resten av den akeglade befolkningen ser det ut til at snøen vil ligge i hvert fall et par dager på Sør- og Østlandet. Den nedbøren som faller på de neste dagene vil falle som snø fra 100-200 meter over havet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Snøen blir liggende på Østlandet, men i nærheten av kysten blir det litt vått i morgen. Sannsynligvis blir det litt regn på kysten av Sørlandet. Temperaturen stiger med en grad eller to, sier vakthavende meteorolog Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt til iOslo.no.

Søndag er det meldt lettere vær på Sørlandet. Det vil fortsatt komme noe snø av og til, men langt fra de samme mengdene som lørdag. På kysten er det ventet at nedbøren vil falle som enten sludd eller regn.

Noe snø
- Også Østlandet vil få noe snø av og til, opplyser metereolog Camilla Albertsen fra Storm Weather til Nettavisen.

På Vestlandet er det meldt om grått vær og enkelte regnbyger. I indre og mer høytliggende strøk er det imidlertid ventet at nedbøren vil falle som enten sludd eller snø.

- Midt-Norge vil få et varierende skydekke og snø i grensetraktene til Trøndelag. Søndag kveld vil det skye til og nedbør vil falle som enten sludd eller regn over Sunnmøre, fortsetter Albertsen.

Nord-Norge vil stort sett få fint vær søndag. Litt spredd snø i grensetraktene til Nordland og Troms kan forekomme, samt på Finnmarksvidda.

Sterk vind
Midt-Norge vil søndag få den sterkeste vinden, med kuling utsatte steder. I Trøndelag kan vinden komme opp i liten storm. Også i Nord-Norge er det meldt om kuling enkelte steder.

På Sørlandet og Østlandet vil vinden avta søndag, men den kan fortsatt komme opp i kuling enkelte steder i fjellet. Det samme kan komme opp i på kysten av Vestlandet.

Mandag kan det ventes spredt nedbør sør i landet, mens det stort sett vil bli opphold i nord. Videre er det ventet liten kuling langs kysten av Vestlandet og Midt-Norge, samt liten til stiv kuling langs kysten av Nord-Norge.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.