Endelig rusfri kjærlighet

De ble kjent gjennom en avisreportasje. For drøye to år siden giftet rusmisbrukerne Siv (38) og Knut Løvli (40) seg. De håper et innblikk i de onde dagene etter bryllupet, kan gi folk et nytt syn på narkomane.

18.04.06 09:43

(SIDE2): Dokumentarserien «Siv og Knut-en kjærlighetshistorie» startet på NRK mandag. I over to år har et kamerateam fulgt parets vanskelige hverdag.

Siv og Knut ble kjent i 2003 da Dagbladet trykket historien om paret som var narkomane og hjemløse. Likevel ville de gifte seg. I over fire måneder tigget Knut 14.000 kroner for å gi Siv drømmebryllupet.

Vekker gode minner
Vi møter Siv og Knut på Oslo City før vi setter oss på en cafè på Karl Johan - like ved Domkirken der paret giftet seg. Knut sier han prøvde å være ærlig da han tigget penger til bryllupet, men folk tror ikke på en rusmisbruker.

- Vi jobba 20 timer i døgnet. Vi prøvde å si at vi skulle gifte oss, sier Knut og legger til at de klarte å skrape sammen nok penger den samme dagen som de skulle gå til alters.

- Vi ville ikke at det skulle bli noe olabukse- bryllup, smiler Knut og ser bort på kona.

Siv beholder solbrillene på, men øynene skimtes gjennom glasset. Blikket veksler mellom kaffekoppen, røyken og oss.

- Jeg vil si bryllupet var strålende. Vi koste oss, det var en sjelden anledning. Kirkens Bymisjon holdt selskap med middag og kaker. En annen sydde inn kjolen og gullsmeden ga oss prosenter. Det var et verdig bryllup, lite og intimt, sier Siv.

  • Side2 tv-guide følger nye programmer her

Håper dokumentaren hjelper
Det glimter i øynene deres når de snakker om bryllupet, men tiden i etterkant har ikke vært enkel eller helt rusfri. De var i tvil om de ville la sin hardt prøvede hverdag filmes.

- Det var perioder vi ville si nei til filmingen. Men så fikk vi tenkt oss om og ble enige om å fortsette, sier Siv.

Hun håper at når folk blir kjent med narkomane så vil det gi dem en annen oppfatning. De håper også at dokumentaren kan virke avskrekkende.

- Det er viktig å vise hvor slitsomt det livet er, sier Knut.

Lik fortid
I 1985 fikk Knut problemer med ryggen da han jobbet som skogsarbeider. Han fikk morfintabletter av legen mot smertene, men da legen døde måtte Knut på gata for å kjøpe morfinen. Knut sier han ikke visste at han var narkoman før det var slutt på å få tabletter fra legen.

- Halvparten går ikke inn i dette frivillig. For mange er det snakk om en livskrise, sier Knut.

Sivs historie er noe lik. Hun var bare 19 år da hun ble avhengig av morfinpreparater etter en bilulykke. Da legen ikke ville gi henne mer av stoffet, gikk hun over til heroin.

Nå er de to rusfrie. Siv går på Subutex, et metadonliknende preparat som holder suget borte.

Vanlig hverdag
Knut og Siv prøver å holde seg unna sentrum. De bor i en leilighet på Grorud sammen med hunden Lucky Luke. Siv sier hun koser seg gløgg i hjel der og beskriver stedet som himmerike. Hun skryter av hyggelige naboer. Men det å leve et normalt liv er en utfordring.

- Ting som høres lett ut for dere, som å få normal døgnrytme og bare det å klare å møte tidsnok til noe, er ekstra viktig for oss, sier Siv.

- Det å ha vært på kjøret tærer også på forholdet. Vi må lære å kjenne hverandre på nytt og støtte hverandre. At vi skulle bli rusfri og gamle sammen hadde jeg ikke trodd for ett, ett og et halvt år siden, sier hun.

For kjærligheten står fremdeles like sterkt mellom de to, om ikke sterkere forteller de og smiler igjen.

Om fremtiden
Nå håper Siv og Knut å få unna gjelden de har fra livet på gata, for så å få seg et eget sted. Siv er trebarnsmor, så i første rekke kommer det å få igjen kontakten med barna.

Men de drømmer om et lite gårdsbruk der de kan ta opp gamle hobbyer og kunnskaper. Der det er skog slik at Knut kan ha et verksted og jobbe som møbelsnekker.

- Jeg ser for meg noe grønt, eller gartnerarbeid, jeg liker det bra. Men det er mange år til, det er ikke realistisk ennå, legger Siv til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.