Endret rutinene etter voldtektssak

TOK LÆRDOM: Leder for bergenspolitiets operative seksjon Gustav Landro (innfelt) sier politiet har endret rutinene sine etter at guttens nødtelefoner om hendelsene på denne turstien i Ytre Sandviken ikke ble tatt på alvor.

TOK LÆRDOM: Leder for bergenspolitiets operative seksjon Gustav Landro (innfelt) sier politiet har endret rutinene sine etter at guttens nødtelefoner om hendelsene på denne turstien i Ytre Sandviken ikke ble tatt på alvor. Foto: Arkiv (BA)

Det ble oppvask i politiet da en 15 år gammel gutt som varslet om voldtektsforsøk ikke ble tatt på alvor.

06.01.15 08:27

En 15 år gammel gutt som ble utsatt for voldtektsforsøk i Bergen, opplevde å ikke bli tatt alvorlig da han tre ganger ringte politiet for å be dem rykke ut.

Les saken i ba.no

Tvert imot fleipet politiets operatør om at gjerningsmannen var død.

Les også: Ble ikke tatt seriøst da han ringte politiet for å varsle om voldtektsforsøk

Ikke før gutten sammen med sin far oppsøkte politistasjonen dagen etter voldtektsforsøket, satte politiet igang etterforsking. I mellomtiden gikk den tidligere voldtektsdømte gjerningsmannen fritt.

– Det er ikke slikt det skal foregå, sier Gustav Landro, leder for bergenspolitiets operative seksjon.

ENDRET RUTINENE

Landro sier at saken endte med oppvask i hordalandspolitiet.

– Vi tok en runde på rutinene våre etter denne saken, og påla alle operatører å loggføre meldinger direkte i systemet umiddelbart, sier Landro.

Han sier nemlig at feilen beror på at den første samtalen med gutten aldri ble loggført i politiets systemer av en urutinert operatør. Hverken den første eller andre operatøren gutten snakket med, forsto derfor ikke alvoret i saken.

– Det ble en følgefeil. Operatøren fikk en litt feil oppfatning av det som ble meldt inn, og oppfattet ikke at det var snakk om et voldtektsforsøk. Det er selvfølgelig vårt ansvar, sier Landro og påpeker at gutten som ringte inn meldingen ikke gjorde noe feil i tilfellet.

– Problemet er at vi ikke loggførte saken. Det førte til en rutineendring hos oss, slik at vi nå loggfører direkte inn i et felles system og lagrer umiddelbart, sier Landro.

Se utdrag av samtalene mellom gutten og politiet her.

– IKKE HELDIG

Når den 15 år gamle gutten i samtale med politiets operatør forteller at han slo gjerningsmannen i ansiktet, svarte politiet fleipete.

– Han er død han, då, svarer operatøren.

– Han er ikke død, svarer gutten.

– Nei, jeg tuller, følger operatøren opp.

Landro sier at en slik dialog ikke er greit.

– Det er ikke heldig. Det er ikke slik det skal foregå. Det er klart, sier han.

– Men når man leser utskriften av en lydlogg, så får man ikke med seg alle nyansene. Men samtalen reflekterer at operatøren har en annen oppfattelse av saken enn det som er riktig, sier Landro.

SKULLE SPURT ANNERLEDES

Landro innrømmer også at operatørene ikke har stilt de riktige spørsmålene.

– Når det er unge personer som melder inn saker, prøver vi å være litt mer nøyaktige på hvordan vi spør de og hvordan vi ordlegger oss, sier Landro.

Saken ble tatt opp internt da voldsavsnittet etterspurte den manglende loggen fra guttens opprinnelige innringing, forteller Landro.

Les flere saker i ba.no

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.