RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Enighet i Mehmet-saken

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet og SV vil være enige i Mehmet-saken når den behandles i ettermiddag. Dermed kan Mehmet Yildiz få medisinsk behandling.

Klokken 13 torsdag behandlet Stortingets helse- og sosialkomité forslag til endring av bioteknologiloven. Ap og SV har kommet fram til en felles forslag til endring av loven som trolig vil kunne få flertall i Stortinget.

- Vi føler oss sikre på at dette forslaget vil få et flertall i Stortinget. Sp har gitt sin støtte. Det ville vært rart om ikke også Fremskrittspartiet støtter dette forslaget, sa Bjarne Håkon Hanssen (Ap) etter møtet i komiteen torsdag.

Egen nemnd
Med dette forslaget vil en komité på 8 medlemmer behandle saker der bioteknologilovens bestemmelser kan hindre behandling slik tilfellet er for 6 år gamle Mehmet Yildiz

Medlemmene av nemnden skal tillate dispensasjon fra bioteknologiloven hvis det kan dokumenteres at:

1. At det syke barnet lider av en alvorlig, arvelig og livstruende sykdom.

2. At andre behandlingsmuligheter er grundig undersøkt, og at det etter en faglig vurdering ikke finnes likeverdige alternativer til søskendonasjon av stamceller.

3. At formålet er å hjelpe et barn av én av foreldrene eller dem begge.

4. At det i forhold til det kommende barn er konkret indikasjon for anvendelse av preimplantasjonsdiagnostikk uavhengig av spørsmålet om vevstype.

5. At behandling av det syke barnet med stamceller fra navlesnor eller beinmarg fra en kommende frisk søster eller bror ut fra medisinsk erfaringer kan forventes å kunne føre til en avgjørende bedring i barnets helsetilstand og /eller overlevelsesmuligheter.

6. At det friske barn ikke i forbindelse med donasjon utsettes for et inngrep som i seg selv er uakseptabelt, for eksempel fordi det er truende for helbreden, i alvorlig grad smertefullt eller på annet vis krenkende.

7. At foreldrene har mottatt en grundig informasjon og rådgivning som forutsetning for deres avgjørelse om behandling, der det også redegjøres for belastningene for kvinnen og graden av sannsynlighet for å oppnå et vevsforlikelig og sykdomsfritt barn.

8. At det ikke skjer genetisk modifikasjon av det eller de befruktede egg som utvelges.

- En fagmedisinsk nemnd vil nå kunne vurdere om Mehmet skal få den hjelp han trenger, sier Gunnar Ballo (SV) til TV 2 Nettavisen. Forslaget gir altså ikke en garanti for at Mehmet skal få behandling.

- Hvis politikere skal ta stilling til hva legene kan gjøre og ikke kan gjøre vil vi få mye rar behandling i Norge, sier Hanssen.

- Gjennomtenkt og klokt
- Dette er et gjennomtenkt og klokt forslag som burde kunne samle et flertall på Stortinget. En slik dispensasjon fra bioteknologilovens bestemmelser vil ikke bare kunne komme Mehmets familie til nytte, men også andre familier som er rammet av alvorlig arvelig sykdom. Høybråten bør denne gang tenke seg vel om før han beskylder sine politiske motstandere for hastverksarbeid, sier Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

Tør ikke glede seg
Mehmets far, Salim Yildiz, tør ikke å glede seg over løsningen som kommer fra SV og Ap ennå.

- Vi har blandede følelser. Vi tør ikke være glade ennå. Det er ikke flertall ennå, og det er politikk og taktikk. Vi må vente på en avgjørelse, sier han til NTB.

Han er også usikker på hva en nemnd vil bety for sønnen om den blir en realitet.

- Det blir spennende å se hvilken sammensetning nemnda vil få. Det vil være veldig skuffende hvis nemnda avslår søknaden vår, sier Yildiz, og lurer samtidig på om det vil være mulig å anke avgjørelsen.

Dispensasjon
Helseminister Dagfinn Høybråten har sagt konsekvent nei til å bruke bioteknologi til å gi Mehmet den benmargen han trenger for å bli frisk fra sin blodsykdom beta-talassemi major.

Mehmet trenger en ny bror eller søster som ikke er bærer av sykdommen. For å få dette må man genetisk teste eggene før de befruktes. Dette har Høybråten sagt nei til. Nå ser det ut til å være flertall i Stortinget for å endre dette.

Til utlandet
Mehmet vil uansett ikke kunne få behandling i Norge eller i Europa. Ballo og Hanssen sier at det blir opp til nemnda å eventuelt avgjøre hvor han skal få behandling.

Det er Klagenemnd for bidrag til behandling i utlandet som i forslaget skal bli til den nye Dispensasjons- og klagenemnd for bidrag til behandling i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere