*Nettavisen* Nyheter.

Enklere å sjekke DNA-spor

Nå blir det enklere for politiet å sjekke en siktet persons DNA-profil opp mot det såkalte sporregisteret, eller DNA-registeret, hos Kripos.

Sporregisteret inneholder DNA-profiler til uidentifiserte personer. Profilene er utarbeidet i forbindelse med etterforskningen av en rekke saker som gjelder drap, voldtekt og ran. Tidligere hadde ikke politiet adgang til å sjekke DNA-profilen opp mot sporregisteret uten samtykke fra siktede.

– Dette fant vi urimelig. I statsråd sist fredag ble det derfor vedtatt en endring i loven slik at politiet ikke lenger trenger samtykke fra siktede for å sjekke vedkommendes DNA-profil opp mot registeret til Kripos, sier statssekretær Jørn Holme (V) i Justisdepartementet til Aftenposten.

Bakgrunnen for at Justisdepartementet tok initiativ til lovendringen var et tilfelle der en voldtektssiktet mann ga politiet tillatelse til å kjøre hans DNA-profil opp mot sporregisteret. Dermed ble ytterligere tre voldtektssaker oppklart.

Sporregisteret hos Kripos inneholder 391 DNA-spor fra ulike personer og en rekke forbrytelser. 62 av sakene dreier seg om uoppklarte ran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.