Enorm oppslutning om rosetogene

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- I kveld er gatene fylt av kjærlighet, sa kronprins Haakon overfor folkehavet som hedret terrorofrene.

26.07.11 21:25

Rundt omkring i hele landet var det mandag kveld rosetog og minnemarkeringer til ære for ofrene etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo. Hovedbudskapet er at vi skal ta tryggheten tilbake.

Se video og flere bilder fra markeringen i Oslo nederst i saken!

Det enorme folkehavet gjorde det rett og slett umulig å gå i tog i hovedstaden, men folk sto samlet i og rundt Rådhusplassen. Der var det appeller og musikalske innslag.

Les Gunnar Stavrums kommentar her!

Kronprins Haakon var en av de første på scenen med en appell om kjærlighet. Han deltok i markeringen sammen med kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise.

- I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. Vi har valgt å vise hva vi står for, sa han innledniningsvis.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

- Tenker på alle som har lidd tap
- Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap, som savner og alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår, og på lederne våre som er satt på vanskelige prøver de siste dagene. De som oppholdt seg på Utøya og i regjeringskvartalet var mål for terror, men den rammer oss alle. Tydelig og forferdelig har vi sett hvor store konsekvenser enkeltpersoners handlinger kan få. Det viser samtidig at det betyr noe hvilken holdning hver enkelt av oss har, hva vi velger å bygge livene våre på, sa kronprinsen videre.

- Etter 22. juli kan vi aldri igjen tillate oss å tenke at våre meninger og holdninger er uten betydning. Vi må møte hver dag rustet til kamp for det frie og åpne samfunnet som vi er så glad i, og ble møtt med voldsom applaus og jubel.

STOR OPPSLUTNING: Tusenvis av mennesker støttet opp om rosemarsjen mandag kveld. Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (MEDIHUSET NETTAVISEN)

- Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke
Etter kronprinsens appell tok statsminister Jens Stoltenberg ordet.

- Jeg står nå ansikt til ansikt med folkeviljen. Dere som er her i kveld er folkeviljen. Tusener på tusener av nordmenn i Oslo og hele landet. Gjør det samme i kveld. Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke. Med fakler og med roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss, sa statsministeren.

- Aldri mer 22. juli!
Han beskrev markeringen mandag - som ble gjennomført en rekke steder i landet - som den viktigste marsjen Norge har lagt ut på siden den 2. verdenskrig.

- Våre fedre og mødre lovet aldri mer 9. april. Vi lover aldri mer 22. juli!

- Landet vårt har forandret seg for alltid. Men det er vi som bestemmer hva forandringen skal være. Hvert skritt vi går etter denne tragedien former framtidas Norge, sa AUF-leder Eskil Pedersen.

Nettavisens journalist på Rådhusplassen forteller at det er folk så langt han kan se, mot Akershus festning, mot Aker brygge og Nationaltheatret.

- Da jeg gikk opp på scenen fikk jeg gåsehud da alle holdt opp rosene sine. Norge har ikke sett maken noensinne, sier han.

HEVET ROSENE: Det norske folk hevet rosene flere ganger på Rådhusplassen. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

På et tidspunkt løftet folk blomstene i været og stemte i med «Ja, vi elsker».

Stemningen blir beskrevet som rolig.

- Det er helt utrolig stille her og ingen antydning til at folk presser seg fram. Det er en fredelig og verdig stemning, fortsetter han.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

I flere byer
I en rekke andre byer ble det også holdt lignende markeringer.

- Rosetoget i Kristiansand dekker hele sentrum, melder Belinda Jakobsen på Twitter.

- Rosetoget i Molde er flere hundre meter lang, tusenvis kommer gående gjennom gaten, og det er helt stille, rapporterer Vegard Vaagbø på Twitter.

STAPPFULLT: Også i Bergen hadde tusenvis møtt fram for å hedre ofrene etter terroren. Foto: Arne Ristesund (BERGENSAVISEN)

Videre var Torgallmenningen i Bergen fylt med folk, og i Ålesund var det fakkeltog enormt oppmøte.

Folkehavet i Stavanger utgjør ifølge politiet mellom 75 og 100.000 mennesker, melder Rogalands Avis.

I Tromsø samlet det seg rundt 3.500 mennesker, melder Nordlys.

FAKKELTOG: Fakkeltoget i regnværet i Tromsø telte rundt 3.500 mennesker. Foto: Marte Hotvedt (NORDLYS)

4418

- Dette er kvelden vi står sammen side om side, går side om side og holder hverandre i hendene. Vi skal vise de avdøde den siste ære, og de skadede at vi bryr oss om hverandre. Samtidig viser vi verden sammen at vi er et samlet folk som ikke viser frykt for terrorisme, skriver initiativtakerne til markeringen i Oslo på sin Facebook-side.

Da markeringene startet mandag kveld, hadde siden passert 60.000 tilhengere.

Initiativet til arrangementet er tatt av privatpersoner, men arrangeres i samarbeid med alle ungdomspartiene og Amnesty International Norge.

HTML EMBED

4417

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.