RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PSTs bruk av falske mobilbasestasjoner skal undersøkes av EOS-utvalget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
PSTs bruk av falske mobilbasestasjoner skal undersøkes av EOS-utvalget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

EOS-utvalget skal granske PSTs bruk av basestasjoner

Sist oppdatert:
Stortingets EOS-utvalg har fått i oppgave å undersøke om PST har brukt ulovlige metoder etter påstandene om bruk av falske basestasjoner i Oslo.

I slutten av forrige måned avviste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Aftenposten hadde avdekket falske mobilbasestasjoner i Oslo sentrum. For å undersøke at alt faktisk har gått lovlig for seg fra PSTs side, skal Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) kontrollere bruken av såkalt skjulte tvangsmidler, både i den omtalte saken og generelt.

Det kommer fram i EOS-utvalgets årsmelding for 2014.

LES OGSÅ: PST avviser mobilavsløringene

Hentet informasjon

– I forbindelse med Aftenpostens oppslag om falske basestasjoner i Oslo har utvalget bedt om og fått rettslig, faktisk og teknisk informasjon fra PST, E-tjenesten og NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet). Utvalgets oppgave er å undersøke om EOS-tjenestene har brukt ulovlige metoder. Utvalget fører etterfølgende kontroll med PSTs bruk av skjulte tvangsmidler og fortsetter med det i 2015, heter det.

LES OGSÅ: PST: Aftenposten mangler kunnskap om mobilnettet

Fra før har justisminister Anders Anundsen (Frp) bekreftet overfor Stortinget at PST bruker falske basestasjoner i saker som er under etterforskning. Det har tjenesten lovhjemmel til, men forutsetningen er at tilsynsmyndighetene skal varsles hver gang det blir satt opp en IMSI-fanger (basestasjon). Etter det som er kjent, skal PST aldri ha kommet med et slikt varsel.

Ulovlig overvåking?

Både før og etter nyttår har Aftenposten publisert artikler med påstander om at det i sentrale deler av Oslo befinner seg falske basestasjoner som kan benyttes til overvåking av mobiltelefoni.

– EOS-utvalget har til oppgave «å klarlegge om og forebygge at det øves urett mot noen» etter kontrolloven § 2. Det er etter dette utvalgets oppgave å undersøke om tjenestene har brukt ulovlige metoder. Utvalget vil fortsette å kontrollere lovligheten av PSTs egen bruk av falske mobilbasestasjoner, skriver utvalget videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere