*Nettavisen* Nyheter.

Er dette en ny Nigeria-svindel?

Foto: Veigård, Erik (SCANPIX)

Norske tørrfisk-eksportører mistenkes for å være de reneste Nigeria-svindlerne.

29.10.09 10:44

Tollvesenet, Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og Økokrim gjennomførte onsdag en samlet aksjon mot fiskeeksportører i Hordaland, Oslo og Nordland.

Dette skriver Fiskeridirektoratet på sine sider.

Kontrollmyndighetene mistenker at flere eksportører bevisst har deklarert hel tørrfisk som tørrfiskhoder ved eksport til Nigeria.

Videre står det i pressemeldingen:

«Ved å deklarere tørrfisk som fiskehoder blir tollsatsen i mottakerlandet halvert fra 20 til 10 prosent toll. På denne måten har fiskeeksportørene bidratt til at Nigeria kan ha mistet flere millioner kroner i tollinntekter.

For lovlydige eksportører innebærer dette en uholdbar situasjon. Ved at kundene krever billigere fisk kan de føle seg tvunget til å selge billig eller de kan bli presset til å foreta tilsvarende svindel med avgifter.

Slik feildeklarering kan også bidra til å skjule svart fisk og merverdiavgiftsunndragelser, og dette er blant de forhold som kontrolletatene vil undersøke under aksjonen.

To fiskeeksportører er allerede anmeldt til Økokrim for tilsvarende forhold. I den ene saken mener Tollvesenet at eksportøren kan ha bidratt til å unndra 4,9 millioner i tollinntekter for Nigeria. I tillegg til mistanken om systematisk feildeklarering har eksportørene også innbetalt for lite eksportavgift til Norge. For de to anmeldte eksportørene dreier det seg om mer enn 300 000 kroner.

Fiskerinæringen generelt og ikke minst tørrfiskprodusenter har den senere tid hatt store utfordringer med å få fisken omsatt, og lagrene er derfor fulle. For å unngå uhederlig konkurranse har kontrolletatene satt fokus på dette.

Kontrolletatene har gjennom tett samarbeid gjennomført analyser av utførselen av tørrfisk tilbake til sommeren 2007. På bakgrunn av funn har man mistanke om at det kan dreie seg om betydelige kvanta tørrfisk som er feildeklarert.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.