RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette Norges dyreste brød?

Foto: Jens M. Sørensen/Varden
Sist oppdatert:
En brødskive koster nesten hundre kroner...

Bakermester Erik Skaarup er stolt av surdeigsbrødet, som kom til Danmark fra Frankrike, skriver Varden .

Surdeigen er utrolige 200 år gammel og helt «unik», bedyrer Skaarup.

- Surdeigen som jeg har jobbet med i 20 år, lages kun et spesielt sted i Frankrike, forklarer bakermesteren Nettavisen.

Brødet, med holdbarhet 3-4 dager, lager han kun mandag, onsdag og fredag:

- Surdeigen blir hele tiden vedlikeholdt og står i kjølerommet. Forsvinner den, vil det ikke lenger være mulig å bake dette brødet, sier bakermesteren andektig.

580 kroner
Brødet er neppe egnet til å mette store sultne barneflokker: Brødprisen er nemlig 580 kroner!

- Dette er trolig Norges dyreste, men det veier hele 9,5 kilo og selges oppdelt, sier han til Nettavisen - og legger til at brødet er veldig populært i Kragerø.

En kunde kjøpte en brødskive, den kom på 96 kroner. Men egentlig er det ikke dyrt, sier Skaarup til Varden.

Kraftig mat
- Jeg har mange faste kunder, legger han til.

Det legges mye flid i å bake brødet, som trenger to døgn på seg før det legges i hyllene hos bakeren.

Skaarup anbefaler surdeigsvarianten til oster og ellers til litt kraftig mat.

Den kjente bakeren i Kragerø tar et oppgjør med «ferskvare»-begrepet i Norge:

Opptinet = Ferskt?
- I Norge oppfattes alt som selges i supermarked og bensinstasjoner som ferskt, enten det har vært frosset ned, tint opp, varmet opp og presenteres som nystekt, eller at det har blitt bakt dagen før og sendt rundt halve landet i kassebil med litt lunk i, sier Skaarup på sine hjemmesider.

Igjen skuer han til Frankrike:

- Der har man vært nødt til å innføre strenge bestemmelser med hensyn til når en baker kan begynne på jobb. Det betyr at man ikke kan starte produksjon før 06, at deigen må blandes og eltes, veies opp, formes og stekes på samme plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere