*Nettavisen* Nyheter.

Er dette Norges mest robuste kommune?

Foto: Faksimile (Google Maps)

Bor du i en robust eller sårbar kommune? Se lista her.

14.01.13 15:25

OSLO (Nettavisen): Kommunen har rundt 16.000 innbyggere, men er preget av få arbeidsplasser og små bedrifter. Derimot ligger den sentralt i Akershus fylke med kort vei til Oslo og Gardermoen. Muligheten i regionen og kort pendlevei gjør Rælingen til en næringsmessig robust kommune, ifølge en ny indeks.

- Sier du det? Kommer Rælingen på topp? Rælingen er i alle fall en veldig trivelig kommune å bo i, sier kommunalsjef Mette Aasrud når Nettavisen ringer for å få en kommentar til rangeringen.

Aasrud peker på at Rælingen ligger i en region som er ett stort arbeidsmarked og der avstanden til nabokommuner og folkerike sentra er stor. Reisetida til Oslo er 15 minutter. Mange pendler dit.

Har få arbeidsplasser
Men plasseringen til tross; Rælingen har også sine utfordringer: Politikerne ønsker seg flere arbeidsplasser i kommunen. Jordbruksareal, marka og restriksjoner rundt Øyeren og Nitelva gjør at de har få næringsarealer å tilby. Kommunen har lav egendekning på arbeidsplasser og mange av bedriftene er små, men det er vekst i antall bedrifter. Mye av handelen skjer utenfor kommunen. Den største arbeidsplassen i kommunen er kommunen selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

- Midt i smørøyet
- På den annen side ligger vi midt i smørøyet i et veldig integrert arbeidsmarked med både offentlig og privat næringsliv. Og Rælingen har grøntarealer som hele regionen nyter godt av, som naturreservatene i våtmarksområdet rundt Øyeren, Ramstadslottet og Østmarka, sier hun.

Nå kan kommunen også skilte med et ulvepar på Rælingsåsen, selv om alle ikke ønsker de velkommen.

Telemarksforskning har veiet og målt alle Norges kommuner i forhold til tre faktorer og laget en sårbarhetsindeks på bakgrunn av dette. Det er her Rælingen kommune kommer best ut. Årdal kommune i Sogn og Fjordane kommer dårligst ut og er ifølge indeksen Norges mest sårbare kommune.

Fem på topp - minst sårbare

1) Rælingen, 2) Lunner, 3) Skaun, 4) Klæbu, 5) Sørum

Fem på bunn - mest sårbare

1) Årdal, 2) Sykkylven, 3) Sunndal 4) Træna, 5) Lund

Se hele Sårbarhetsindeksen her (PDF)

- En næringsmessig sårbar kommune er kjennetegnet av at den er avhengig av én stor bedrift, har høy sysselsetting i én og samme bransje og har lav inn- og utpendling, sier direktør i Distriktssenteret Halvor Holmli. Det er de som har bestilt undersøkelsen fra Telemarksforskning.

De mest sårbare kommunene befinner i Nord-Norge og på Vestlandet.

De kommunene som var mest næringsmessig sårbare i år 2000 er i dag nesten uten unntak fremdeles næringsmessig sårbare, ifølge undersøkelsen. Næringslivet i disse kommunene har hatt en vesentlig dårligere sysselsettingsutvikling de siste ti årene enn næringslivet i resten av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Flere bein å stå på
Varaordfører Marie-Hele Brandsdal (Ap) i Årdal kommune sier at plasseringen på Sårbarhetsindeksen ikke overrasker.

- Vi er fullstendig klar over de utfordringene vi har. For oss handler det om å hegne om den industrien vi har med Hydro Aluminium som hjørnesteinsbedriften og få til nye etableringer slik at vi har flere bein å stå på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

Stor hjørnesteinsbedrift
Hydro Aluminium har rundt 500 ansatte i Årdal. Kommunen har også solcellebedriften Norsund, som nylig dro i land en ny kontrakt med Kina. Blant bedriftene som har gått dukken er en dørfabrikk. Nå håper kommunen at Hydro Aluminium vil satse videre på sitt teknologisenter som er lokalisert til kommunen. En utvidelse her vil ikke gi så mange nye arbeidsplasser, men det blir likevel regnet som en svært viktig satsing.

Selv om Årdal har havnet helt i den røde enden på sårbarhetsindeksen, er situasjonen langt fra helsvart. Det er god mobilitet i regionen. Nærmere 500 personer pendler inn til kommunen, og mange innbyggere finner arbeid i nabokommuner. Mange pendler til Lærdal, Sogndal og Leikanger.

- Inngangen til Jotunheimen
- Så har vi gode kommunale tjenester, et rikt kult- og idrettsliv og mange muligheter for friluftsliv og opplevelser sommer som vinter. Årdal er inngangsporten til Jotunheimen og kan blant annet by på Nord-Europas største frie fossefall med Vettifossen, skryter varaordføreren.

- Ta også gjerne med at det er viktig å beholde Lærdal sjukehus for oss og videreutvikle det med lokalmedisinsk senter, legger hun til.

- Sårbarhet behøver ikke være negativt

Hjørnesteinsfaktor, bransjespesialisering og arbeidsmarkedsintegrasjon. Det er faktorene som er regnet med når Telemarksforskning har regnet ut hvem som er Norges mest og minst sårbare kommuner i forhold til næringsliv og arbeidsplasser.

- Hjørnesteinsfaktor handler om hvorvidt kommunen er avhengig av en stor virksomhet som en hjørnesteinsbedrift og bransjespesialisering om den er avhengig av en stor bransje, for eksempel fiskeri. Arbeidsmarkedsintegrasjon handler om inn- og utpendling, mye pendling gir høy arbeidsmarkedsintegrasjon, forklarer kommunikasjonsrådgiver Dan-Erik Aggvin i Distrikssenteret til Nettavisen.

Han sier at sårbarhet i denne sammenhengen ikke behøver å være bare negativt og at det fint går an å være i vekst og samtidig være veldig næringsmessig sårbare.

-Veien fra stor vekst til å bli en omstillingskommune kan være kort. Det så vi blant annet da vi undersøkte suksessrike kommuner i fjor og så på Glomfjord i Meløy kommune i Nordland som hadde fått til en etablering med solcellebedriften REC. Det er ikke alle som opplever sterk vekst som tar hensyn til at den veksten er slik at man også blir mer sårbar. Det handler om å velge strategier og virkemidler i næringsutviklingsarbeidet, sier Aggvin.

Distriktssenteret mener norske kommuner og regioner kan forholde seg til næringsmessig sårbarhet på tre måter. Det er å leve med sårbarheten og satse på de fortrinn man har. Skape større bo- og arbeidsmarkedsregioner gjennom samferdselsprosjekter eller satse på bredere næringsutvikling, altså flere bein å stå på.

Noen omstillingskommuner har klart å redusere avhengigheten til en hjørnesteinsbedrift eller bransje samtidig som de har økt antallet arbeidsplasser i næringslivet ellers. Blant annet har Verdal klart å redusere sin avhengighet av Aker/Kværner. Kommunen har i dag et industriområde som består av over 100 bedrifter i ulike bransjer. Totalt er det vesentlig flere arbeidsplasser enn før omstillingsperioden. Hasvik i Vest-Finnmark har de siste ti årene klart å skape mange arbeidsplasser basert på havfisketurisme, og er dermed blitt noe mindre avhengig av én bransje, nemlig fiske og foredling.

Mer om Sårbarhetsanalysen 2012 på distriktssenteret.no

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag