RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Jan-Ove Sundberg)

Er dette Seljordsormen?

Sist oppdatert:
For første gang har ormjegeren Jan-Ove Sundberg tatt bilder av det han mener er Seljordsormen. Se bildene her.

I flere år har Jan-Ove Sundberg og Global Underwater Search (GUST) lett etter Seljordsormen i Seljordsvannet i Telemark.

Før helgen skrev TV 2 Nettavisen at Sundberg hadde filmet det som kunne være Seljordsormen. Her kan du se de første bildene av det Sundberg mener er en liten seljordsorm. Bildene er hentet fra en video som viser ormen svømme bortover vannet og forsvinne etter noen titalls sekunder.

- Dette kan man ganske spekulativt kalle en sjøormunge fordi dyret bare er en og enhalv meter langt. Vi har filmet et dyr som rører seg opp og ned i vannet, sier Sundberg til Kanal 24 (hør innslaget her).

Luftspeiling
Sundberg sier til TV 2 Nettavisen at en luftspeiling av sjøormen er festet på filmen, og at det derfor kan være vanskelig å tolke bildene.

- Vi visste ikke hva dette var i begynnelsen, men nå har vi fått forklart at ormen speiler seg i luften. Mellom luftspeilingen og ormen kan man se varmevibrasjoner. Det er altså noen unike bilder. Vi har tatt bilder av sjøormen samtidig som det er bilder av et atmosfærisk fenomen, sier Sundberg.

Et annet moment er at Sundberg aldri fikk stille skarpt på objektet før det dukket under vannflaten og ble borte.

Analysert
- Mener du at dette er et gjennombrudd i jakten på Seljordsormen?

- Ja, det får man si. Det er ikke hver gang man får filme ormen. Det var jo bare en tilfeldighet. Jeg trodde jo først at det var en bøye, men det var en luftspeiling som lurte meg. Nå når vi har analysert dette hjemme skjønner vi at det var en liten orm i vannet, sier Sundberg.

Denne helgen har GUST gjort tester i Sverige for å beregne hvor stor denne ormen er. På bakgrunn av disse testene har de beregnet at den er 1,5 meter lang.

- Som et løvebrøl
Da TV 2 Nettavisen snakket med Sundberg tirsdag, jobbet han med spesielle lyder som er blitt tatt opp i Seljordsvannet i år. Også tidligere år har lyder blitt tatt opp. Forskere ved havforskningsinstituttet i Bergen og Universitetet i København skal ha hørt på lydene og konkludert med at de kommer fra et stort pattedyr.

I år fikk Sundberg nye lyder av dyret, men han ønsker ikke å offentliggjøre disse lydene ennå.

- Vi hadde nettopp senket utstyret i vannet ved Tjuvholmen da vi hørte en veldig høy lyd rett under båten. Det var som en løve som brølte i jungelen, og det var rett under båten. Vi skvatt til. Vi hørte bare et brøl, og siden hørte vi en mindre lyd før det ble borte, sier Sundberg.

Tilbake til neste år

Tror du dette er Seljordsormen?
Ja, helt klart
Kan hende
Nei, bare tull

Se resultat
GUST er tilbake i Seljordsvannet til neste år. Da vil de ta med dykkere som blant annt skal undersøke spesielle spor funnet på bunnen av Seljordsvannet.

- Vi forsøker også å få bygget en spesialutrustning som er mer egnet for vårt bruk. Hittil har vi brukt en sonar som er laget for å finne fisk. Vi er jo på jakt etter større dyr, sier Sundberg.

Diskuter saken her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere