*Nettavisen* Nyheter.

Er dette sommerens beste værfoto?

Regnbue i Oslo, bølgeskyer i Kabelvåg og senitbuer på Sotra. Se bildene her og send inn dine egne.

10.08.07 14:56

(iOslo.no) Meteorologisk institutt på Blindern har en skare begeistrede tilhengere, ikke bare fordi de spår vær og vind, men fordi de også svarer menigmann på hans spørsmål.

met.no kan du sende inn dine værbilder og få en forklaring på fenomenet av en av værguruene. Sommeren i år har bydd på mange spesielle væropplevelser for folk, og vi har samlet et knippe vakre, fascinerende fenomener. Meteorologisk institutt svarer for det faglige.

Vakkert vær
Einar Egeland er en av de ivrigste bidragsyterne til met.no. Han har fotografert været i over femti år, og ute på Jæren har han ypperlige forhold for å oppleve Norge både på godt og vondt, men alltid vakkert.

- Her ser jeg himmelen i 360 grader og vinden blåser uhemmet fra alle retninger. Du bor bare ikke her ute uten å bli påvirket. Vinden kommer inn fra havet, uhemmet fra sektoren sør til nesten nord. I øst har vi Langfjella som ved fralandsvind gir interessante, visuelle effekter. Ellers er området mellom her og Grønland et aktivt værområde, og fordi mye av den virkningen kommer hit uten å bli særlig hindret, må det nødvendigvis føre til stor væraktivitet, forklarer Egeland i en e-post til redaksjonen.

- På kysten av Vestlandet, og særlig Jæren, har det lett for å klarne litt opp etter et uvær, mens bygene står i kø mot fjellene lenger inne. Akkurat da kan du få se mye flott lys, bølger og fenomener. Mens folk sitter på sine kontorer og tror at ute er det vått og grått.

Enorm regnbue
Men naturen viser også fargespill i andre deler av landet. Anne Brith Johansen var på vei inn fra Høvik til Oslo. Plutselig åpenbarte en enorm regnbue seg over Bestumkilen ved Maritim. Den ene armen strakte seg ned mot Sjølyst, den andre dykket ned i fjorden. Johansen satt i bilen på E18, og hadde mer enn nok med å kontrollere bilen.

- Jeg kastet mobilen til niesen min og fikk henne til å ta noen bilder. Bildet du ser er tatt i 80 kilometer i timen med mobilkamera, så vi var utrolig heldige. Synd vi ikke fikk med høyredelen, den gikk rett ned i fjorden. Det er uten tvil den flotteste regnbua jeg har sett, sier hun til iOslo.no.

Meteorologisk institutt forklarer fenomenet:

«En regnbue er et optisk fenomen. Du må ha sollyset bak deg, for å kunne se regnbuen. Det som skjer er at sollyset brytes 2 ganger i selve regndråpene. Dråpene må være runde og av en viss størrelse. Sola må også stå inntil 42 º over horisonten for at fenomenet skal oppstå. Ut ifra hvor mye av regnbuen som er synlig står sola lavt på himmelen.»

Uvanlige fenomener
Men det er flere som har knipset bilder i sommer. Ole Lykke Henriksen kom ut en grytidlig sommermorgen og ble møtt av en uvanlig fenomen. Solen skapte et sterkt lys og en prismeskive, det meteorologene kaller en cirkumzenital bue.

Statsmeteorolog Ole Nielsen forklarer på met.nos hjemmesider:

«Selve buen er ikke så sjelden, men er spesiell fordi fargene er så klare og tydelige. Den oppstår ved at sollyset brytes gjennom iskrystaller, som har en spesiell form og som befinner seg høyt oppe i atmosfæren.»

Det er flere som har sendt inn sine uvanlige væropplevelser på nettet, men vi tror ikke de er alene om sine erfaringer. Har du gode værbilder etter sommeren? Send dem til tips@ioslo.no

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.