*Nettavisen* Nyheter.

Er du klar for ekstremværet?

Torsdag er uværet Tuva ventet å herje store deler av Sørlandet.

Ekstremværvarsel hører sjeldenhetene til i Norge, men i år er det allerede kommet to med Sondre, og nå Tuva. Det varsles også om fare for torden på Vest- og Østlandet og i Agderfylkene.

Regn og sludd
Det vil over store deler av landet være regn og sluddbyger torsdag.

- Vi vil få snø i indre og høyereliggende strøk på Sørlandet. Nord i landet vil ikke været bli så verst. Det vil bli skyet med enkelte snøbyger, og østlig opp til sterk kuling i Nordland, forteller vakthavende meteorolog Camilla Albertsen i Storm Weather Center.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

Full storm
Ekstremværet er ventet inn over Sør-Norge torsdag formiddag. Både Agder-fylkene, Telemark, Østfold og Vestfold vil bli rammet. Politiet i Kristiansand opererer som vanlig og vil ikke sette i verk ekstra tiltak på grunn av uværet. Torsdag formiddag ventes det økning til sørlig opp til full storm på 25 m/s. Dette vil så avta utover kvelden.

- Uværet som kommer skyldes et kraftig lavtrykk som nå ligger sør for Island. Dette beveger seg inn i Nordsjøen, og bringer uværet som vil starte sør i Agder torsdag formiddag, sier Albertsen.

Lavtrykket vil så bevege seg østover mot svenskegrensen.

- Dette medfører at det vil bli en roligere periode før baksiden av lavtrykket igjen gjør at det blåser utover fredagen. Fra Egersund og nordover mot Ålesund vil vi kunne få liten storm, forklarer meteorologen.

Skader og ødeleggelser
Metorologisk institutt gikk tidligere i dag ut med ekstremværvarsel. Uværet Tuva vil herje fra Farsund til svenskegrensen. Tuva kommer til å blåse rett mot land, og erfaringsmessig gir dette større sjanser for skader og ødeleggelser enn om vinden blåser langs land, melder Meteorologisk institutt.

- Dette fører til høyere vannstand som kan medføre problemer for kaianlegg, oppankring av båter og annet, sier statsmeteorologen i ekstremværvarslet.

Mye ekstremvær
Siden 1994 har ekstremvær blitt tildelt navn i Norge. De får kvinne- og mannsnavn annenhver gang. Forrige ekstremvær var Sondre som ble varslet 25. Januar. Det har altså vært to ekstremvær allerede i årets første måned. Det er like mange som i hele 2007 da vi hadde Per og Rita i henholdsvis årets første og siste måned. De fleste ekstremværvarslene inkluderer full storm.

Frykter nye snøskred
Tirsdag kveld gikk det snøras over E8 i Lavangsdalen i Troms. Etter å ha søkt gjennom rasområdet kunne letemannskapene konkludere med at ingen var blitt tatt.

- Skredfaren er fortsatt stor i østvendte fjellsider ei Balsfjord, Ullsfjord, Lyngen, Kåfjord og Tamokdalen, sier Frode Sandersen i Norges Geotekninske Institutt til avisa Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag