*Nettavisen* Nyheter.

Er hunden din stressa i påsken?

Foto: ANP (Shutterstock)

Høytid gir stressreaksjoner. Slik kan du enkelt roe kjæledyret ned.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Lange bilturer og store selskap gjør påsken til et marertitt for mange kjæledyr. Med «Dog Appeasing Pheromene» (DAP) kan du sørge for at de blir mer harmoniske.

- Feromoner er luktstoffer som diegivende tisper utskiller via talgkjertler plassert i bukens midtlinje, for å knytte til seg valpene og roe dem ned, sier atferdskonsulent Gry Ellingsen Eskeland, til dyrenett.no

Les også: Så lik er du hunden din

Beroligende halsbånd
I Frankrike har DAP halsbånd vært i handelen i flere år. Nå er den også å få kjøpt i Norge. På det norske markedet finnes feromoner i form av spray, halsbånd og stikkontakt. DAP frigjøres av dyrets kroppsvarme.

- Feromonene har lignende beroligende virkning også på voksne hunder, og vil ikke merkes av mennesker eller andre dyr i huset, fordi de er artsspesifikke, sier Eskeland.

Stoffet påvirker den ubevisste delen av hjernen, men ikke smaks- eller luktesans. Halsbåndet kan kjøpes hos veterinærer og på apotek. Ved enkelte dyreklinikker inngår halsbåndet i kursopplegg eller andre pakker.

Les også: Her er sju myter om kjæledyr du bør lese

Ikke trøst eller skjenn
Et godt treningsopplegg kan gjennomføres i forkant av begivenheter som kan plage hunden. Du lager et trygt gjemmested i hjemmet hvor lyset kan dempes, gardinene kan trekkes for, musikk kan spilles og et DAP kobles til. Formålet er å gjøre det trivelig selv når det er veldig bråkete ute.

Veterinærer advarer innstendig mot trøst eller skjenneprekener når hunden viser frykt for lyder. En slik reaksjon forteller at lydene virkelig er noe å være redd for. Det beste en hundeeier kan gjøre, er faktisk å opptre helt normalt og vise hunden at han eller hun ikke frykter lydene i det hele tatt.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.