RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er jern-Erna blitt myk?

Sist oppdatert:
Kommunalminister Erna Solberg vil fjerne 100 kommuner, men lokalpolitikerne og innbyggerne sier nei. Er det tid for jern-Erna å bruke tvang?

Staten betaler 85 milliarder kroner til kommunene i år, og fra Stortinget og Regjeringen har ønsket om færre - og større - kommuner vært klart i flere tiår.

Likevel går prosessen sent.

Hvilken annen virksomhet ville delt inn Norge i 434 enheter for å få gjort jobben?

Nå er selvsagt ikke bank og kommune like bedrifter, men hvis vi ser på Nordea og DnB Nor så velger begge å ha 150-200 enheter for å betjene hele Norge. Bedriftsøkonomisk er det sannsynligvis flere enn optimalt, for tendensen er stadig færre bankkontorer.

Ifølge NRK har kommunene brukt 50 år på å gå fra 740 til dagens drøyt 430 enheter. Og nå står det nærmest bom stille, til tross for at kommunalministeren (som altså tar en tredjedel av regningen) ønsker at en av fire skal bort.

Ifølge kommuneproposisjonen har 55 kommuner vurdert sammenslåing de siste to årene. Drøyt halvparten sitter fortsatt på gjerdet, mens resten har bestemt seg. Av disse er det bare 11 som har sagt ja.

Innbyggerne og ofte lokalpolitikerne er i mange tilfeller steile motstandere. I Hol stemte 83 prosent av innbyggerne mot å slå seg sammen med Ål. Giftetrangen var også lunken i Spydeberg. Der stemte tre av fire nei til å slå seg sammen med Hobøl!

Spørsmålet er altså om Erna Solberg skal bruke tvang eller gulrot - eller « stimulere til frivillige kommunesammenslutninger» - som det heter i proposisjonen.

Bør kommuner tvinges til å slå seg sammen?
Ja, det vil spare penger
Nei, lokalt selvstyre er viktigere
Vet ikke

Se resultat

Vi mener at tida er moden for sterkere lut. Og det mest nyttige middelet er penger. Så lenge staten bidrar med 85 av 230 milliarder kroner til kommunenes forbruk, er det rimelig å forlange effektivitet og sparte kostnader.

Hvis innbyggerne insisterer på et rådhus på ethvert nes, så får de finne seg i dårligere kommuneøkonomi og mindre statsstøtte.

I Danmark har en egen strukturkommisjon fastslått at enheter på rundt 20.000 innbyggere er optimalt.

Norge er mer variert rent geografisk, så vi må nok godta større variasjoner.

Men at 434 enheter er gunstig, det nekter vi å tro!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere