Gå til sidens hovedinnhold

Er krasjen ekte eller ikke?

Dette bildet viser tilsynelatende en kollisjon mellom to biler. Tror du de fikk utbetalt forsikringspenger?

(iOslo.no) Det er mange som lar seg friste til å forsøke å svindle til seg penger fra forsikringsselskapene. Men det er meget risikabelt å begi seg utpå slike straffbare eventyr. Forsikringsselskapet If har som alle andre «etterforskere» som går inn og undersøker mistenkelige tilfeller.

Ikke forenlige skader
Når det gjelder de avbildede bilene var det noe som ikke stemte, fant forsikringsselskapet ut.

- Bildet viser to biler som har «frontkollidert», men skadene passer rett og slett ikke sammen. Vi setter bilene mot hverandre, og ser om skadene er forenlige, sier Stein Bekkevold, utreder i If til iOslo.no.

Bekkevold forteller at det slett ikke er så unormalt å «gjøre seg til kjeltring» for en liten sum med penger.

I denne saken var sannheten at den ene bilen hadde kollidert med en traktor.

Dekker over fyllebulker
- Samme bil blir ofte brukt til å få erstatning både tre og fire ganger. Når man er så grådig, er det bare et tidsspørsmål før man blir avslørt. Hvor frekk tør man å være? sier han.

Og det er slettes ikke uvanlig at folk arrangerer ulykker etter at de har fått bulker i bilen i fylla. Da vil man gjerne ikke kontakte politiet med det aller første. Løsningen for noen blir å ringe en kompis for å arrangere en kollisjon som kan dekke over den opprinnelige bulken.

Svindler med vrak
Og denne kompisen gjør det ofte slik:

- Hvis du har en bil som ikke er verdt en dritt, så går du gjerne til biltilsynet og leier et prøveskilt. Gyldighetsdatoen er stemplet på den haugen av en bil du har. Og når man har et prøveskilt, er det med en ansvarsforsikring. Og så dundrer man inn i kompisens bil, og ansvarsforsikringen skal dekke kollisjonen, forklarer svindeletterforskeren.

Advarer
Bekkevold advarer sterkt mot å prøve seg på slik svindel, da det ansettes flere og flere utredere til å jakte ned slik aktivitet. I verste fall ender det med ubetinget fengsel. Og det tar ikke lang før Bekkevold og co får snusen i arrangerte skader.

- Vi har tatt haugevis av disse, og du skal ikke opp i mange tusenlapper svindel før det blir ubetinget fengselsstraff. Samtidig ser vi at folk er kreative og finner på nye ting når de finner ut hvordan selskaper avslører svindel, avslutter Stein Bekkevold i If.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar