RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erik Solheim er ønsket - og uønsket

Erik Sponheim
Erik Sponheim Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Bellonalederen vil beholde miljøvernministeren, mens Bondelagssjefen vil ha en ny rovdyrpolitikk.

Nettavisen foretok en uhøytidelig lodding av noen samfunnsaktørers mening om hvem Jens Stoltenberg bør bruke i sin nye regjering og på hvilke poster.

Bondelagets leder Nils T. Bjørke anbefaler Jens Stoltenberg å ikke gjøre for mange endringer i regjeringen.

- Jeg tror det er lurt om de prøver å ha litt kontinuitet. Vi er fornøyd med samarbeidet med Landbruksdepartementet (Statsråd Lars Peder Brekk, Sp) og med at Olje- og energidepartementet (Statsråd Terje Riis-Johansen, Sp) satser mer på småkraft og grønne sertifikater, sier Bjørke.

Men han er ikke spesielt fornøyd miljøvernminister Erik Solheim (SV):

- Det blir feil å si at vi vil bli kvitt noen, men vi vil ha en kursendring i rovdyrpolitikken. Om det betyr nye folk eller ny politikk, det får bli en vurdering. Generelt sett er det uansett mer nyttig for oss å spille våre forslag inn til de som kan påvirke dette, enn å gå ut i pressen med våre meninger.

- Grønne fingre
Bellona-leder Frederic Hauge er ikke i nærheten av å være enig med Bondelagslederen.

- Erik Solheim må få fortsette som miljøvernminister, iallfall til klimaforhandlingene i København er overstått. Og Kristin Halvorsen bør få fortsette som finansminister, der hun har gjort et bra arbeid i forbindelse med oljefondet og grønne investeringer, sier Hauge.

Men hele regjeringen er ikke populære hos Bellona:

- Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kan med fordel byttes ut. Det departementet trenger en sterk statsråd med grønne fingre, sier Frederic Hauge.

- Har vært bra
Unio-leder Anders Folkestad sier han syns Stoltenberg har vist seg flink til å sette sammen en god regjering.

- Jeg syns det har vært bra statsråder i regjeringen, sier Folkestad, som mener at både kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV), forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande-Røys (SV) har gjort bra jobber og bør få fortsette der de er.

- Kristin Halvorsen har gjort en bra jobb som finansminister og miljøvernminister Erik Solheim har satt fokus på miljøet på en bra måte. Ellers så er Sps Ola Borten Moe og SVs Audun Lysbakken og Heikki Holmås spennende navn blant de unge politikerne. Dette blir mest morospekulasjoner, så jeg får heller ringe opp igjen om jeg har noen veldig gode forslag, sier Folkestad.

- Spørs om det er klokt
Leder Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund sier at han har sterke meninger om statsrådskabalen, men:

- Det spørs om det er klokt av meg å uttale meg om dette. Vi er uansett nødt til å ha et godt samarbeid med den fagstatsråden Jens velger for oss i politiet. Og det å velge statsråder er Jens sitt ansvar.

Johannessen sier at forbundet hans har hatt et motsetningsfylt forhold til justisminister Knut Storberget (Ap).

- Storberget har levert mye bra som statsråd. Ingen statsråd siden 1990 har levert mer av vår politikk enn han, så han har vært flink. På den annen side så er det ingen justisminister siden Grete Faremo vi har hatt større konflikt med enn Storberget, sier Johannessen.

- Ting jeg har greie på
Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen vil ikke uttale seg om hvem som bør sitte i Stoltenbergs nye regjering.

- Jeg bruker å uttale meg om ting jeg har greie på, så hvem som skal sitte i regjeringen - det vil jeg ikke ha noen mening om. Jeg har inntrykk av at Stoltenberg klarer å finne flinke folk. Om jeg hadde spurt Stoltenberg om hvem jeg skulle ha satt inn på laget i en Champion Leagues-kamp, så ville jo ikke han ha hatt noe greie på det. Når det gjelder hvem som skal med i regjeringen så tror jeg at det er best at han diskuterer den saken med sine egne rådgivere, sier Eggen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere