*Nettavisen* Nyheter.

Eriksson: - Vil stramme inn flyktningefordeler i Folketrygden

PRIORITET: - Jeg vil jobbe på høygir med å foreta reelle og kraftige innstramminger når det gjelder flyktningefordelen i folketrygden, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

PRIORITET: - Jeg vil jobbe på høygir med å foreta reelle og kraftige innstramminger når det gjelder flyktningefordelen i folketrygden, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Øyvinn Myge (Arbeids- og sosialdepartementet)

- Skal vi sikre bærekraften for velferdssamfunnet, må vi ta grep, sier arbeids- og sosialministeren.

OSLO (Nettavisen): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varsler innstramminger i trygdeytelser for flyktninger.

- Jeg vil jobbe på høygir med å foreta reelle og kraftige innstramminger når det gjelder flyktningefordelen i folketrygden, sier Eriksson til Nettavisen.

Onsdag skrev Nettavisen på lederplass at flyktninger har en en snarvei til fulle norske trygdeytelser. «Unntakene i Folketrygdloven gjør det mulig å komme til Norge som asylsøker og få en snarvei til alderspensjon resten av livet», het det i kommentaren.

Les lederkommentaren her: Flyktningene har snarvei til fulle norske trygdeytelser

Ble innført på 70-tallet

Eriksson sier seg enige i at unntakene i Folketrygdloven skaper uheldige virkninger. Han sier seg enig i at premissene for disse unntakene er helt annerledes nå enn da de ble innført.

- Når disse flyktningefordelene ble innført tidlig på 70-tallet kom det langt færre flyktninger til Norge enn i dag. Skal vi sikre bærekraften og legitimiteten for velferdssamfunnet, må vi ta grep, sier Eriksson.

Han mener de nordiske landene bør ha velferdsordninger som er noenlunde like.

Vil jobbe for innstramminger

Statsråden varsler at han vil jobbe for innstramminger. Konkret kan det være snakk om innstramminger i asylforskriften for tidspunktet for når trygdeytelsene trer i kraft og kravet til botid for å få rettigheter - etter mønster fra innstrammingene danskene har innført.

- Er dette innstramminger som vil ramme de svakeste i samfunnet?

- Nei. Vi må ha ordninger som motiverer til arbeid, og det skal være slik at du må opptjene rettigheter for å kunne høste av disse velferdsgodene. Regjeringen skal jobbe hurtig og målrettet med dette, sier Eriksson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.