RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erling Borgen svarte leserne

Sist oppdatert:
Her er dokumentaren som viser hvordan barn i India hugger steiner for Norge. Se dokumentaren og les filmskaperens svar.

Mandag sendte TV 2 dokumentaren «De fattiges plass» på Dokument2. Her avslørte journalist og filmskaper Erling Borgen hvordan granitten til bytorget i Stavanger er hugget ut av indiske unggutter som jobber under uverdige forhold.

Tirsdag stilte journalist og filmskaper Erling Borgen på nettreff. Les hans svar nederst i artikkelen.

TV 2 Sumo: Se dokumentaren her

Stor fare for barnearbeid
For Leif Iversen er de sjokkerende avsløringene ikke noe nytt. Han har i over ti år hatt etikk og samfunnsansvar som arbeidsområde, først seks år i internasjonal avdeling i LO, deretter var han med å starte organisasjonen Initiativ for Etisk Handel. Nå jobber han som kommunikasjonsrådgiver i Tibe reklamebyrå.

- Det offentlige kjøper årlig inn varer for 240 milliarder kroner, og mange av innkjøpene foregår i utlandet. Faren for at man da kommer borti barnearbeid er derfor stor, sier Iversen til Nettavisen.

Bare begynnelsen av problemet
I dokumentaren viser Borgen hvordan de fattige ungguttene hugger granitt barbeint og uten verneutstyr, i ti timer om dagen, til en lønn på skarvelige to dollar dagen.

- Denne saken er ikke den første, og vil heller ikke bli den siste, sier Iversen og peker på at Borgen allerede i 1995 avslørte at norske sykehus kjøper kirurgiske instrumenter laget av barn i Pakistan.

- Man må være spesielt oppmerksom, nesten uansett bransje. Ta for eksempel forsvaret: mye av klærne de bruker er laget i Kina. Det vil overraske meg om alt er 100 prosent i orden i forhold til det, sier han.

- Vi har ikke engang begynt å nærme oss toppen av isfjellet. Dette er bare begynnelsen, sier Iversen.

Staten mangler kunnskap
Ifølge Iversen har næringslivet vært flinkere enn staten til å sette etisk handel på dagsorden. Det skyldes ikke mangel på vilje, men mangel på kunnskap, forteller Iversen.

I dokumentaren sier ordføreren i Stavanger at de stilte krav om at arbeidsforholdene for de indiske arbeiderne er tilfredsstillende.

– Vi stilte krav om at internasjonale konvensjoner ble fulgt og at det ikke var barnearbeid. Våre underleverandører har forpliktet seg skriftlig til dette, sier ordfører Leif Johan Sevland i Stavanger til Dokument 2.

Iversen er ikke overrasket over at kommunen ikke ante noe om forholdene ungguttene jobbet under.

- Når både Stavanger og Oslo kommune sier de har vært på besøk i India, og ikke sett barnearbeid, så er jo ikke det så rart. Når de varsler at de vil komme på besøk, så rulles de røde løperne ut, sier Iversen.

- Her må kommunenes sentralforbund gå sammen med fornyingsdepartementet om å lage et stort opplæringsprogram rettet mot norske kommuner slik at de som driver med innkjøp får mer kunnskap, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere