Erna: - Høres så ambisiøst ut...

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Men hva sier du nå, Kristin Halvorsen?

03.05.10 13:29

1. mai kom nyheten om at «månelandingen» på Mongstad utsettes til 2018.

«Med hånden på hjertet...»
I Stortingets spørretime 18 oktober 2006 sa da værende finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen at: «Den avtalen som er inngått mellom staten og Statoil, er forpliktende. Derfor kan jeg si med hånden på hjertet at jeg kan gi en garanti for at det er på plass i 2014».

- Hva synes du om å gi slike garantier, Erna Solberg?

- Det er et enkelt politisk grep – og noe Kristin Halvorsen begynte med da hun var i opposisjon og slapp å svare for konsekvensene, sier Solberg til Nettavisen.

- Det aller verste...
- Det høres så ambisiøst ut, men det verste med Halvorsen som lett gir garantier, er at hun anklager politiske motstandere for å ikke være ambisiøse nok, ikke ville nok, legger Solberg til.

Selv synes hun ikke noe om den taktikken.

- Jeg stryker over de fleste slike garantier, hvis noen av mine rådgivere foreslår det.

Sterk motstand
Høyrelederen fikk flere telefoner søndag, fra folk som ville at hun og opposisjonen skulle stille mistillit mot regjeringen som følge av Mongstad-utsettelsen.

- Det er Terje Riis-Johansen som har det konstitusjonelle ansvaret, samtidig som Halvorsen som SV-leder, har kommet med garantier.

- Det øker bare politikerforakten å komme med garantier som ikke kan innfris, sier hun – og viser til at da Halvorsens garanti om full barnehagedekning til slutt ble innfridd, måtte makspris på 1500 kroner skrinlegges.

Kunnskapsedepartementet presiserer overfor Nettavisen at full barnehagedekning, som ble oppnådd i fjor, betyr at: «Alle som har rett på barnehageplass (som fylte ett år innen utgangen av august 2009), fikk et tilbud om plass.

- Kunne vært sagt i fjor
Høyrelederen er ikke det spor overrasket over Mongstad-utsettelsen.

- Dette kunne vi fått vite i fjor, da testsenteret ble opprettet. Det lå i kortene at den videre prosessen ville lide samme skjebne, men det ville ikke regjeringen innrømme fordi det var like før stortingsvalget, sier Solberg.

FrP mener miljøbevegelsen har grunn til å føle seg lurt av energiminister Terje Riis-Johansen.

- Regjeringen har ikke gjort godt forarbeid når prosjektet utsettes med fire år, ett år etter de fremmet saken for Stortinget. Jeg forventer at Regjeringen nå vil diskutere «månelandingsprosjektet» med litt mer ydmykhet på Stortinget. Terje Riis-Johansen må derfor snarest komme til Stortinget og redegjør om saken, sier energi- og klimapolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen.

- Skulle roe ned SV
FrP reagerer på at Riis-Johansen kritiserer andre for å dra inn årstall i debatten.

- Det er historieløst når Riis-Johansen avfeier 2014-debatten som litt fjernt. Det var tross alt regjeringen selv som gjorde året 2014 til en ufravikelig tidsfrist, ikke minst for å roe ned SV.

Nettavisen har vært i kontakt med statssekretær Roger Sandum for å få en kommentar fra Halvorsen på hennes løfte fra oktober 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.