RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna ber Jens ta grep

Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) stramme opp kommunalminister Åslaug Haga (Sp) og finansminister Kristin Halvorsen (SV).

- Regjeringen hopper rundt med mange standpunkter om EUs tjenestedirektiv. Nå må de rydde bordet og bli enige om ett standpunkt, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

De siste dagene har det kommet fram at det er uenighet i regjeringen om hvilken holdning de skal ha til EUs tjenestedirektiv.

- Hvem bestemmer?
- Finansminister Kristin Halvorsen og kommunalminister Åslaug Haga synes å mene at tjenestedirektivet vil få vidtrekkende konsekvenser for Norge. Arbeids- og inkluderingsministeren Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har på sin side sagt at tjenestedirektivet verken vil føre til endringer i norsk lov eller vil føre til mer såkalt «sosial dumping», skriver Solberg i brevet til Stoltenberg.

Tjenestedirektivet

* Forslaget til direktivet om handel med tjenester i EU og EØS inneholder at det såkalte opprinnelseslandprinsippet, som betyr at en tjenestetilbyder skal følge regelverket i sitt hjemland og ikke der tjenesten utføres.

* Forslaget innebærer at for eksempel polske arbeidere ikke kan kreve norsk lønn og rettigheter hvis de kommer til Norge for å jobbe.

* Fagbevegelsen frykter at dette vil presse ut norske arbeidere fra arbeidsmarkedet.

* Forslaget til nytt direktiv skal behandles i EU-parlamentet i januar 2006.

* I regjeringserklæringen fra Soria Moria heter det at: «Regjeringen vil arbeide for at EU ikke gjennomfører et tjenestedirektiv som fører til sosial dumping.»

Nå ber Høyres parlamentariske leder Stoltenberg bekrefte at det er Hanssen sitt syn, og ikke Halvorsen og Hagas som gjelder.

- Kan statsministeren, på vegne av hele regjeringen, bekrefte at arbeids- og inkluderingsministeren, som er konstitusjonelt ansvarlig statsråd for saken, representerer en samlet regjerings holdning til disse to spørsmålene, skriver Solberg.

- Må vurdere konsekvenser
Solberg mener det er uansvarlig av regjeringsmedlemmer å antyde at regjeringen vil gå inn for å legge ned veto mot tjenestedirektivet uten at konsekvensene samtidig er klare.

- Noen folk må skjønne at når de er blitt statsråd, så må de forholde seg til substansen i EU-direktiv. Det er regjeringen som har kompetansen til å vurdere alle konsekvenser av direktiv. De må sørge for at et godt beslutningsgrunnlag, ellers blir det et demokratisk problem, sier Solberg.

Derfor må Stoltenberg også fortelle hvilke reaksjoner Norge vil møte fra EU hvis regjeringen bestemmer seg for å bruke reservasjonsretten, krever Solberg.

- Det flagges mye med veto fra denne regjeringen uten at det sies hva regningen vil bli. Regjeringen har et ansvar overfor Stortinget å klargjøre konsekvensene, den har også ansvar for å sin del av den opplyste debatten. Det er ikke sikkert at regningen vil betales av de samme som tjener på et eventuelt veto, advarer Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere