*Nettavisen* Nyheter.

Erna gratulerte Hagen

- Vi må konstantere at valget er for dårlig for Høyre, sa Erna Solberg da hun til slutt talte i Høyres hus. Deretter gratulerte hun Carl I. Hagen.

12.09.05 23:33

- Vi har prioritert et ikke-sosialistisk samarbeid, og ikke stilt vår egen statsministerkandidat. Det har vært krevende å føre valgkamp på de premisser. Men det har vært nødvendig fordi vi ville bygge et ikke-sosialistisk samarbeid, sa Erna på Høyres valgvake mandag kveld.

- Jeg vil også få gratulere Venstre og Frp med svært gode resultalter på ikkesosialistisk side, sa Erna i sin tale.

Høyre er valgets taper i TV 2s valgdagsmåling med 15,2 prosent, ned 6,0.

Klokken 22.30 - to og en halvtime etter at valgdagsmålingen kom - entret omsider Erna Solberg storsalen i Høyres Hus. Og til tross for det som hun selv innrømmer er et elendig valgresultat, ble hun mottat med stormende jubel av entusiastiske høyrefolk.

Stemningsløftet i Høyres Hus har kommet som et resultat av at prognosene nå viser borgerlig flertall, noe Erna Solberg også poengterte i sin tale til Høyres valgvake.

- Vi vet ennå ikke om det er borgerlig eller sosialistisk flertall, åpnet Solberg, før hun gikk over til å snakke om Høyres valgresultat.

Skylder ikke på Hagen

- Valgresultatet er for dårlig, konstaterte Solberg enkelt.

Men i motsetning til sine partifeller, som tidligere i kveld har pekt ut Carl I. Hagen som syndebukk, var Erna forsiktig med å rette noen pekefinger mot Hagen.

Til høyrefolkene i Høyres Hus poengterte hun at hun ikke ville skylde på noen andre for det dårlige valgresultatet.

- Vi skal ta ansvar for vår egen valgkamp, slik vi tar ansvar for den gode politikken vi har fått ført i regjering, sa Solberg til stormende jubel fra salen.

I steden presenterte hun sin egen analyse av hva som gikk galt.

For det første mener Solberg at Høyre har ofret seg for et ikke-sosialistisk flertall. Ved å fronte regjeringen har Høyre selv mistet stemmer, mener Solberg.

For det andre har ikke Høyre hatt noen egen statsministerkandidat, noe som også har vært vanskelig for partiet.

- Vi har jobbet for et bredt ikke-sosialistisk flertall, noe som var fraværende på 90-tallet, konstaterte Solberg, som deretter gav honnør til Venstre og Fremskrittspartiet for å ha bidratt stort til de borgeliges mulige valgseier.

-Solberg åpnet for at det fremdeles kan bli sosialistisk flertall på Stortinget. Samtidig harsellerte hun over denne muligheten.

- Da skal vi få pakket opp den røde forundringspakken, sa Solberg og høstet nok en trampeklapp, som ble avløst av ellevill jubel da hun avsluttet med følgende:

- Vi har ryddet opp etter Jens, som nå kommer til dekket bord dersom han blir statsminister. Jeg håper ikke vi er nødt til å ta oppvasken hans om fire år, avsluttet Høyre-lederen.

Diskuter:

Diskuter Høyres dårlige resultat!

Hvorfor gjør Frp det så bra?

Krf ble sviktet av de kristne - hvorfor?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag