OSLO (Nettavisen): Kritikken mot nærpolitireformen har stilnet, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg da hun oppsummerte om den politiske situasjonen på Høyres landsstyre mandag.

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge kaller uttalelsen drøy og sier Erna Solberg på denne måten forsøker å skape falske nyheter.

Det var i sin gjennomgang av flere offentlige reformer at Erna Solberg trakk fram den såkalte nærpolitireformen og innrømmet at den hadde skapte «mye støy og diskusjon», men at at dette nå synes tilbakelagt.

- Det har vanket harde ord og sterke karakteristikker. Men har dere merket noe? Kritikken mot reformen har stilnet det siste året, både fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sa Solberg til sine partifeller.

Nærpolitireformen førte til at antall politidistrikter ble kuttet fra 27 til 12 og at 126 lensmannskontorer ble lagt ned.

Vi må advare når vi nå ser at reformen går lenger enn det er dekning for i stortingsvedtaket

Til Nettavisen sier Jenny Klinge at Solbergs uttalelse virker å komme helt løsrevet fra den politiske virkeligheten. Reformen ble vedtatt i Stortinget i 2015 og Klinge presiserer at hun ikke er ute etter en omkamp, men hun peker på kritiske røster både i etaten og folkevalgte.

Ser på Sp som vaktbikkje

- Vi må bare innse at det ikke er flertall for å reverse reformen. Det forholder vi oss til. Men samtidig må vi advare når vi nå ser at reformen går lenger enn det er dekning for i stortingsvedtaket. Flere lensmannskontorer mister nå så store ressurser at de i praksis blir nedlagt, selv om de er blant lensmannskontorene som ikke skal legges ned, sier Klinge. Hun sier hun ser på Senterpartiet som en vaktbikkje for offentligheten når det gjelder gjennomføringen av reformen.

- Like sterk kritikk som før

Klinge sier kritikken mot reformen også den siste tiden umulig kan ha gått Erna Solberg hus forbi.

- Enten prøver Erna å skape en falsk nyhet, eller så har fire justisministre på få måneder gjort det vanskelig for henne å se hva som skjer der ute, sier Klinge og fortsetter:

- Fra vår side i Senterpartiet er kritikken like sterk som før, og jeg opplever at den har økt i Arbeiderpartiet. Jeg tror de på mange områder føler seg lurt, sier Klinge.

- I tillegg har vi politifolk der ute som tar kontakt med oss politikere og som i tillegg går offentlig ut med sine advarsler og bekymringer. En av dem var politiinspektøren i Larvik som i Østlands-Posten i helgen spurte om nærpolitireformen i praksis er en styrt avvikling av politiets fysiske tilstedeværelse i de store byene i Vestfold utenom Tønsberg.

Samler gjerne kompetanse

- Noe av det Erna Solberg pekte på i sin tale var nye politiutfordringer på tvers av grenser, som blant annet overgrep mot barn via nettet. Hun sa at slike overgrep ikke kan løses av et lensmannskontor som har åpent noen få ganger i uken. Har hun rett i det?

- Jeg har ingenting imot å samle kompetanse på den type etterforskning, og vi mener vi like gjerne kan «sentralisere desentralt», altså samle ressursene i en distriktskommune framfor en av storbyene. Så må man ikke glemme at de fysiske overgrepene fortsatt skjer lokalt, ikke bare på nettet. Tysfjord-saken og Alvdal-saken er eksempler på det.