OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg kom rett fra G7-toppmøte i Canada til Høyres sentralstyremøte for å oppsummere om den politiske situasjonen her hjemme.

- Kritikken mot politireformen har stilnet

Det meste av taletiden brukte hun på å forsvare de store offentlige reformene hennes regjering har drevet fram, blant annet politireformen.

- Vi holder på å reformere politiet. Dette var en av reformene som skapte mye støy. Det var mye diskusjon. Den har møtt mye motbør. Det har vanket harde ord og sterke karakteristikker. Men har dere merket noe? Kritikken mot reformen har stilnet det siste året, både fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Innbyggerundersøkelsen viser at folks trygghetsfølelse har vokst, sa Solberg blant annet og trakk nye grep for etterforskning av overgrep mot barn.

Les også: Vedum: - Solberg driver med virkelighetsfjern skjønnmaling

- Jeg tror folk forstår at overgrep mot barn på internett ikke løses av et lensmannskontor som har åpent noen få ganger i uken.

Les også: Statsadvokaten i Oslo gir politireformen skylden for at det må gis mye strafferabatt

- Høyre velger ikke minste motstands vei

Høyre-lederen og statsministeren gikk i tur og orden gjennom rekken av gjennomførte og pågående reformer i hennes regjeringstid:

- Endringer kan være helt nødvendig. Høyre er ikke det partiet som velger minste motstands vei. Vi er opptatt av langsiktigheten eller hashtag «helheten». Vi må gjøre reformer for å sikre oss at Norge er et lite godt velferdssamfunn i framtiden som nå, sa hun.

- Hvis du oppdager sprekker i grunnmuren, kan du ikke vente til det blir akutt. Du må fikse huset før det forfaller, sa Solberg videre om behovet for offentlige reformer.

Se talen i videovinduet eller på hoyre.no.

La fram skryteliste

Høyre-lederen hadde en lang skryteliste for hva hun mener hennes regjering har oppnådd siden de overtok i 2013.

Hun nevnte veireformen, jernbanereformen, reformer i helsevesenet med fritt behandlingsløp og pakkeforløp og sa at helsekøene er kortere og at kreftbehandlingen er bedre.

Videre nevnte hun digitaliseringen i det offentlige og sa at næringslivets kostnader er redusert med 15 milliarder kroner.

- Lite er vanskelig med kommunereformen

Om kommunereformen sa Solberg dette:

- Det går utrolig bra. Det er utrolig lite som er vanskelig i disse kommunene. Større kommuner får sterkere fag- og kompetansemiljøet. Men vi er fortsatt ikke i mål.

Medvind på målinger

Tross til dels omstridte reformer som politireformen og regionreformen har Høyre bak seg en vår i medvind på meningsmålingene. Mens hovedmotstander Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre taper terreng, seiler Høyre i medvind på meningsmålingene denne våren. På Dagens Næringslivs meningsmåling for mai gikk partiet fram 3,2 prosent til 28,4. På Dagbladets juni-måling falt Arbeiderpartiet til 22,9 prosent mens Høyre endte på 27 prosent. På juni-målingen for Klassekampen og Nationen gikk Høyre fram 2,7 prosentpoeng og endte på 29,4 prosent oppslutning.

Erna Solberg var sist uke i London for å møte Storbritannias Theresa May og i Canada under G7-toppmøte. Hun innledet sin tale med å snakke om utenriks- og handelspolitikk.

- I en urolig verden er det viktig at et lite land har best mulig stabilitet om de økonomiske rammebetingelsene, sa Solberg og trakk fram EØS-avtalen som et bolverk mot utfordringer.

Les også: Stort Ap-fall i nye målinger