RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna Solberg spår tøffere tider for Norge

Sist oppdatert:
Statsministeren kom med advarende ord under sin halvårlige pressekonferanse.

Året går mot slutten og statsminister Erna Solberg (H) inviterte til pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg tirsdag for å oppsummere de siste seks månedene.

Mindre penger å bruke, økte offentlige utgifter og strengere prioriteringer. Det er statsministerens løypemelding for årene som kommer.

- De neste årene vil bli krevende. Det blir mindre penger og mer utgifter. Da må vi prioritere tøffere, sa statsminister Solberg.

- Prognosene sier at vi vil få en økonomisk vekst som er høyere enn normalt de neste årene. Det gir flere jobber. Men vi må ikke tro at grupper som lenge har hatt problemer med å komme inn i arbeidslivet, automatisk kommer i jobb, sa statsministeren.

Hun slo fast at det ikke er tilstrekkelig å skape nye jobber, men at man også må kvalifiseres til jobbene og at dette blir en hovedoppgave for regjeringen framover.

- Størst troverdighet

Statsministeren snakket også om høstens valg, som etter hennes mening endte med at de borgerlige fikk fornyet tillit fordi de hadde størst troverdighet.

- Ettervalgsundersøkelsen viser at politikken avgjorde. Samlet har regjeringspartiene størst troverdighet i sakene som folk er mest opptatt av. Det er fordi vi har levert resultater over tid, sa Solberg.

STATSMINISTER Erna Solberg.

Hun viste til at regjeringen håndterte oljeprisfallet og migrasjonskrisen, har redusert helsekøene og modernisert og reformert offentlig sektor.

Solberg sa også at det gjenstår å se om regjeringsforhandlingene med Venstre kommer i havn. Døra er fortsatt åpen for KrF.

- Over nyåret skal regjeringen i gang med samtaler med Venstre for å se om Venstre skal inn i regjering eller ikke. Det er resultatet av å ha pratet godt sammen så langt, sa Solberg.

- Men om vi i det hele tatt kommer i havn, vet vi ikke. Det gjenstår å se. Det er mange store og vanskelige saker som står foran oss, tilføyde statsministeren og slo fast at partiene uansett utfall vil fortsette å prate godt sammen

- Og døren til KrF vil stå åpen, sa Solberg.

STORT PRESSEOPPMØTE under statsminister Erna Solbergs halvårlige pressekonferanse.

Hemmelig sted

Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre skal holdes på hemmelig sted, la hun til.

- Vi kommer ikke til å si hvor vi skal forhandle. Det er blant annet av sikkerhetsmessige grunner, sa Solberg på sin halvårige pressekonferanse i statsministerboligen tirsdag.

På spørsmål fra NTB om hva som blir de vanskelige sakene, pekte hun på det grønne skiftet og flyktning- og asylpolitikken.

– Det er jo sånn at alt henger sammen med alt, og det er balansen som avgjør om man går inn i regjering og lager et trepartisamarbeid. Noe av utfordringen er hvordan du lager et statsbudsjett med avgifter som fører til atferdsendringer, sa Solberg.

Forhandlingene vil ta den tiden som trengs – og det endelige målet er en bred og ny regjeringsplattform.

- Det som er bra med samtalene vi har hatt, er at vi er enige om hovedutfordringene, nemlig hvordan vi skaper nye jobber, sier Solberg.

Milepæl

Om et halvt år vil Erna Solbergs regjering være den lengstsittende borgerlige regjeringen på mer enn 30 år.

- Det er en milepæl som sier mye om den endrede situasjonen på borgerlig side i norsk politikk, sa Solberg.

Hun viste til at det i mange år ble dannet mindretallsregjeringer av Ap og av sentrumspartiene – trass i det statsministeren beskrev som grunnlag for borgerlig regjering i sju av ti stortingsperioder.

- Aps hegemoni hos velgerne var over på 80-tallet. Men de vant regjeringsmakt lenge etter, fordi borgerlig side snakket dårlig sammen. Men tiden da Ap kunne vinne regjeringsmakt uten å vinne valg, er forbi, sa Solberg.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere