*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solbergs Vietnam-bilde er fjernet fra Facebook

Foto: Montasje: Nettavisen - Foto: Nick Ut

Etter det Nettavisen får opplyst har statsministeren ikke fjernet Facebook-innlegget selv.

10.09.16 13:09

Les også: Her er Ernas Facebook-protest

Fredag morgen kom Erna Solberg med sterk kritikk av Facebook.

Solberg delte det omstridte bildet, med følgende tekst:

- Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

SMK: - Facebook fjernet innlegget

Dette innlegget er nå fjernet fra Erna Solberg sin Facebook-profil. Det er foreløpig uklart hvorfor posten er fjernet.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Faksimile/Facebook

– Det er Facebook som har fjernet bildet fra statsministerens konto. Vi må nå se på hva vi kan gjøre med det. Facebook kan ikke fortsette med å sensurere verdenshistorien, sier statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) Sigbjørn Aanes til NTB.

Bildet skal ha blitt fjernet mens Solberg var på flyreise til Trondheim.

Flere andre statsråder la også ut bildet på sine Facebook-sider fredag, og for et flertall av dem er bildet nå borte.

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig, sier Solberg i en uttalelse til media.

Statsministerens kontor vurderer hva de kan gjøre med saken.

Ekspert: - Positivt med Solberg-sletting

Anine Kierulf, postdoktor ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, synes for så vidt at det er positivt at statsministerens Facebook-innlegg ble fjernet. Ikke fordi hun er positiv til sensuren, men fordi det vitner om at Facebook behandler alle brukerne sine likt.

- Det sender signal om at Facebook behandler statsminister og meningmann på samme måte, og det er jo positivt. Men at bildet blir fjerner understreker jo bare problemet, at man ikke kan diskutere fritt på Facebook, sier Kierulf til Nettavisen.

Les siste utvikling: Facebook antyder endring av bilderegler

(artikkelen fortsetter under)

- Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten, skrev Solberg i innlegget sitt.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener at fjerningen av Solbergs Facebook-innlegg er et grovt angrep på ytringfriheten, og skriver følgende på Twitter:

«Facebook har redigert bort Vietnam-bilde til statsministeren og mange statsråder. Grovt angrep på ytringsfriheten! .»


Facebook: - Nakent barn

Kommunikasjonssjef i Facebook Norden Peter Münster har ikke svart på Nettavisens henvendelser. Heller ikke Facebooks faaste PR-selskapet, Spotlight, har svart på våre henvendelser.

Men til Dagens Næringsliv uttaler en talsperson PR-selskapet følgende:

– Mens vi erkjenner at dette bilde er ikonisk, er det vanskelig å lage et skille mellom å tillate et fotografi av et nakent barn i det ene tilfellet og ikke i andre. Vi forsøker å finne den rette balansen mellom å la folk få uttrykke seg, samtidig som å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil løpende forsøke å bedre våre retningslinjer og måten vi håndhever dem på.

Leder i Arbeiderpartiet (Ap) har også delt det ikoniske krigsbildet på sin Facebook-profil. Klokken 12.25 var bildet ennå ikke fjernet. Støre skriver blant annet:

«Hele verden er på Facebook, men kan vi godta at Facebook blir hele verdens redaktør? Mange reagerer og har vanskelig for å forstå hvorfor ett ikonisk bilde fra Vietnamkrigen ikke skal kunne deles. Jeg deler de reaksjonene.»

Solberg: - Ja til sunn debatt

LES: For første gang er en norsk redaktør utestengt fra Facebook

- Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur, skrev Solberg i Facebook-innlegget sitt.

Flere statsråder la også ut bilde på sine Facebook-sider fredag, men for et flertall av dem er bildet nå borte.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) innkaller norske redaktører og Facebook til å møtes for å diskutere ytringsfrihet i kjølvannet av napalmbilde-kritikken.

Les også: Facebook avlyser møte med Nettavisen-redaktør

Helleland vil forsøke å samle norske redaktører og Facebook til møte i løpet av oktober.

Hun reagerer på det mange kaller sensur av verdenshistorisk viktige bilder, og har selv delt det ikoniske bildet på sosiale medier. Nå utfordrer Helleland Facebook og roser Aftenposten for avisens appell til Mark Zuckerberg.

- Facebook begår overtramp

– Facebook må nå komme på banen og ta på alvor at de har en sterk posisjon i den norske offentligheten. Facebook er blitt en betydelig aktør i det norske mediemarkedet og jeg ønsker derfor å invitere Facebook og norske redaktører til et møte, sier Helleland til Aftenposten.

Leder for Kristelig Folkeparti (KrF) Knut Arild Hareide, som også er samarbeidspartner i den blå-blå regjeringen mener Facebook begår overtramp med sin sensurering.

– Det viser med all tydelighet at her trår Facebook feil. De forstår ikke virkeligheten. Det er tydelig at deres verden er en teknisk verden, og at de ikke forstår hvor viktig dette er, sier han til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEGRENSER YTRINGSFRIHETEN: Anine Kierulf ved Norsk senter for menneskerettigheter etterlyser at Facebook tar ansvar som aktør i samfunnsdebatten. Foto: Ntb Scanpix

Facebook har sitt på det rene

Kierulf understreker at Facebook har alt på det rene rent rettslig fordi alle Facebook-brukere har inngått en avtale med dem som gir dem rett til å sensurere. Hun er likevel tydelig på at sensureringen i dette tilfellet er en klar begrensning av ytringsfriheten.

-Facebook er en stor aktør i samfunnsdebatten, men de tar ikke det samfunnsansvaret som burde følge med. Det går utover ytringsfriheten fordi reglene er til dels uklare. De håndheves på en svært vilkårlig måte, og vi har liten mulighet til å påklage vedtakene som blir gjort på Facebook. I tillegg har vi lite innsyn i de reglene som klagene behandles etter.

-Hvor alvorlig er dette for samfunnsdebatten?

-I realiteten er det ganske alvorlig. Ressurssterke mennesker med mange ytringskanaler vil nok kunne fortsette å ytre seg som før og bli informert av en bredde av inntrykk, men store samfunnsgrupper som i stor grad baserer seg på sosiale medier som sin primære kilde til offentlighet ikke vil få samme mulighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag