Gå til sidens hovedinnhold

Erna starter gjenreisingen

Høyre-leder Erna Solberg legger ikke skjul på at partiets landsmøte i helgen blir utrolig viktig både for henne og partiet.

Vantro Høyre-folk ser meningsmålinger hvor Høyre er under ti prosent og Fremskrittspartiet er tre ganger så stort som den tidligere storebroren i regjeringen Bondevik. I helgen er det «samling i bunn», med et historisk lavmål i oppslutning, på landsmøtet i Oslo. I dette intervjuet med TV 2 Nettavisen forteller Solberg om hva hun mener må til for å gjenreise Høyre.

- Vi må få et landsmøte som gir mest mulig konsensus og flest mulig politiske svar. Vi må legge det dårlige valget bak oss, og konsentrere oss om kommunevalget i 2007, sier Solberg.

- Vi må stake ut en kurs, finne sakene vi skal kjøre, og jobbe sterkere og bedre organisatorisk og politisk.

- Tar Siv på alvor
Solberg har tidligere poengtert det hun mener er de store forskjellene mellom Høyre og Frp når hun har avvist ønskene om samarbeid fra Frp. Nå vil hun ikke lenger snakke om forskjellene, og har strukket ut en hånd til nyvalgt Frp-formann Siv Jensen.

- Det er selvfølgelig noen store forskjeller, blant annet på det økonomiske området. Men jeg vil ikke liste opp forskjeller, men se på våre fellesområder. Jeg kan ikke snakke om skillene en dag, for så å snakke samarbeid den neste. Det er ikke på skillelinjene det er fokus er nå, men der vi er enige. For eksempel ønsker begge partiene mer valgfrihet, og mer tillit til enkeltmennesket, sier hun.

- Hvorfor blir det lettere å samarbeide med Frp under Siv Jensen enn under Carl I. Hagen?

- Først og fremst på grunn av Siv Jensens understreking av en vilje til å samarbeide, og vilje til å forsøke å få til en tilnærming. Høyre har lange tradisjoner som brobygger på borgelige side, og jeg har bestemt for å ta Fremskrittspartiet på alvor når de sier de vil ha samarbeid. Så får vi se hvordan det går. Jeg har ikke tenkt å oppføre meg som Tuppen og Lillemor og nekte noen å leke på «våres kjellerlem».

- Ikke Tour de France
Samtidig gjør hun det klart at det ikke blir noe samarbeid uten Venstre og KrF.

- Jeg må understreke at jeg ikke har tatt til orde for et rent samarbeide mellom Høyre og Frp. Jeg har snakket om borgerlig samling, noe som også inkluderer sentrumspartiene. De sitter med nøkkelen til om det blir en ny regjering eller ikke etter 2009, sier hun.

- Har Venstre og KrF gitt deg noen signaler om hvor de står etter at du kom med invitten til Frp?

- Jeg vil ikke gi noen løyperapporter underveis. Et samarbeid går på langsiktighet og tålmodighet, og må modnes. Utviklingen er ikke noe Tour de France, den egner seg ikke til daglige innslag i media.

Dårlige distriktssaker
- Har Høyre satset for tungt på byene og glemt distriktene?

- Vi gikk mer tilbake i byene enn i distriktene ved valget. Men det er klart en del av politikken vår kan ha mer appell i distriktene enn i byene. Jeg anser oss som et parti som er forut for vår tid og for endringer. Det er budskap som kan ha slått mer an i byene enn i distriktene, selv om mange av de mest omstillingsvennlige og tilpasningsdyktige menneskene jeg kjenner befinner seg i distriktene.

- Men en del av sakene dere var med på i regjering slo ikke bare godt til i distrikts-Norge?

- Det er noen kjernesaker som nok rammer oss mer i distriktene mer enn byene. Vi var med på et kompromiss om tomtefesteloven som mange nok oppfattet som et inngrep i den private eiendomsretten. Det var ingen god sak for Høyre, og ikke slik vi hadde gjort det om vi hadde regjert alene. Men alternativet var mye verre, sier hun.

- Rovdyrpolitikk splitter
At miljøvernminister Børge Brende med sin verneiver ble sett på med undring i deler av Høyre innser hun også. Også det ble av mange sett på som sterke inngripener i eiendomsretten.

Rovdyrpolitikken er et annet område som splitter i Høyre.

- Hvordan opplever du alle de elendige meningsmålingene?

- Det kommer seks meningsmålinger hver måned, hvor endringene ofte ligger innefor feilmarginene. Jeg tror alle norske politikere har problemer med å kommentere dette seriøst i ny og ne. Men målinger er ikke valg, det vet vi alle. Selvfølgelig er det hyggeligere med gode meningsmålinger enn med dårligere, men det er bare å stålsette seg.

- Har Høyre en sterk nok organisasjon?

- Vi har alltid hatt en sterk organisasjon. Men problemet er at antallet aktive medlemmer går ned, og gjennomsnittsalderen opp. Det er et problem for alle partier. Det største frafallet av medlemmer for alle partier tror jeg er dødsfall.

Ikke noe kalkulator-parti
- Hva blir hovedbudskapet ditt til landsmøtet i åpningstalen fredag?

- At vi må ha klare mål for politikken, at vi må være klare på hvor vi vil og klare på utfordringene fremover, sier Solberg.

- Det ligger mange krav om mer penger – til veier, sykehus, og mye annet i forslagene fra fylkeslagene. Skal dere bli et utgiftsparti?

- Det har jeg ingen problemer med. I regjeringen ønsket vi oss også mer penger til veiformål og en del annet enn det som ble resultatet. Og vi må se på hvor det kan brukes mer, innenfor fornuftige økonomiske rammer. Vi er slett ikke statiske i den økonomiske politikken slik mange synes å tro, sier Solberg og avslutter:

- En av hovedutfordringene er at vi av mange er stemplet som er kalkulatorparti, mens jeg mener vi er et optimistisk verdiparti.

TV 2 Nettavisen følger Høyres landsmøte i helgen.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021